Tips jaga luka ceaser

Hai mommies, ada tak tips/pantang larang nak bagi luka ceaser cepat sembuh? Boleh kena air ke tak ea? Kalau tak boleh kena air macam mana nak mandi? #seriusnanya #firstmom #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

4 Các câu trả lời

Boleh kena air sambil lalu je pastu nanti lepas mandi pastikan dikeringkan betul² keringg jangan ada basah pun sebab takot kena infection.. kalau kena infection lagi susah nanti macam saya hari tu air bisa keluar doktor kk kata hampir nak kena infection tapi dia bagi antibtk and cream untuk sapu alhamdulilah lepas tu kering dah luka.. bahagian luka tu kalau boleh jangan tertutup kalau nak cepat kering.. kalau pakai spender pastikan taktertutup tempat luka tuu..

10mo trước

Jalan terasa sakit? Ada bengkak atau merah atau panas tak kat tempat czer? Sis ada demam batuk atau selasema tak?

saya takde amalkan apa2.. makan pun alhamdulillah semua boleh. Banyakkan makan sayur dan buah2. elak minuman sejuk takut nanti kena batuk2 seksa. paling penting kena lap luka tu dgn tisu bersih setiap kali lepas mandi dan jangan sentuh luka tu. Saya tak diberi apa2 ubat pun oleh doc. Alhamdulillah sembuh elok.. mungkin faktor perut saya tak berlipat so tak lembap kawasan tu. Dan jangan buat kerja2 berat.

10mo trước

saya memang elak minum air sejuk.. thank you share

Boleh kena air. Jgn buat kerja berat, sentiasa letak krim/ubat yg doctor bg on time. Jgn garu jgn bagi dia berpeluh, kena angin2 kan selalu. Banyakkan makan makanan yg cepatkan pertumbuhan daging.

10mo trước

ouh okey, nanti saya try cari

Boleh

10mo trước

tapi nanti kena lap bagi kering la kan?