Soalan Nak Tanya

Hai Mommies. Ada tak kat sini yang anak dah umur 1 tahun+ ? Saya nak tanya beberapa soalan : 1- Masih amalkan ke no salt n sugar atau dah masak macam biasa ? Bagi je makan apa pon janji bukan jajan or yang tak sihat. 2- Kekerapan anak susu macam mana ? Waktu bila dia menyusu terutama sekali yang minum susu fm/fullcream. 3- Boleh nak minta tolong Mommies share jadual harian anak ? Waktu dia makan, menyusu, main, tidur. Saya dah rasa sangat down, anak 1 tahun 3 bulan tapi berat sangat susah nak naik. Sampai misi kata anak nampak cengkung. Dia sihat aktif ja. Saya ni masak macam2 double kalori lagi setiap kali bagi makan. Dahlah makanan dia n saya asing. Masak makanan dia lagi, saya lagi. Tup2 berat tak naik. Ya Allah down sangat. Oh ya, dah boleh berjalan ke ? Anak saya masih meniti takut2 lagi nak lepas tangan. At least kena pegang sebelah tangan. Nak lepas dua2 takut. Misi suruh letak dalam walker biar dia practise berjalan tanpa pegang tangan. Thank you mommies share 🥹

4 Các câu trả lời

Hi mommy, 1. lepas baby umur 1 tahun, saya dah mix haha. kalau masak lauk keluarga yg anak boleh makan, mmg asingkan dulu sebelum letak garam/perasa. kalau makan kat luar, suap apa yg sesuai (share mkn dgn saya). 2. anak saya mix susu, skrg bg susu farm fresh 1x sebelum tido siang (5oz), sekali sebelum tido malam (4 atau 5oz). in between bg susu badan on demand. 3. anak bgun tido biasanya 9.30-10am, mandi, sarapan, main, makan buah/biskut (anggaran 4 jam). pkul 1.30pm mcm tu, bg susu dan ajak tido. biasanya tido 1 jam. bangun 2.30pm bg lunch. main. makan buah/snacking. dlm pkul 6.30-7pm mcm tu ajak tido, anggaran tido 45min-1 jam. kalau lepas mgrib baru baby nak tido, saya bagi tido 30 minit je dan kejut bangun. then suap dinner. malam dia tido agak lewat, lebih kurang 11pm ikut mood dia. mak dia penat dah ajak tido awal haha. selain dari pemakanan, saya mmg jaga waktu tido dia mengikut usia. make sure sehari at least 12-14 jam baby tido. if tak cukup tido malam, kita pujuk tido siang. if siang tak nak tido, malam kita pujuk tido awal. anak berjalan lepas usia cukup 1 tahun. bab ni saya okay je sbb mmg prefer anak lama merangkak dan nak ajar jalan lepas 12 bulan, sekali ngam2 pulak timingnya tu. insha Allah selagi graf berat anak normal, anak aktif dan ceria, mommg jangan risau sgt ya, yg penting anak sihat♥️

1- sy masak mknan fmly mcm biasa..tp amount of salt and sugar sgt minimal. mmg asing siap2 utk dia saja 2- ank sy 3x susu dlm sehari. 1x bangun tidur, 1x before nap, 1x sblm tidur. 3- 8am bangun susu , 9.30am bfast, 11am snacking, 1pm lunch, 3pm susu and nap. 5-6pm bangun snacking, 8pm dinner, 10pm susu sblm tidur. between time tu playtime dia. ank sy bjln sndri masa umur genap setahun. sblm2 tu mmg rajin bawa grounding, pkai push walker bg dia blaja.

5mo trước

ya sekali saja dia tidur siang sejak umur 1y6m. skrg ank nk masuk 2y bln dpn.

dlu ank sya memng ada mslh berat bdn ..sya bgi s26 gold ..skrng 1thun 4buln berat 12kg..mkn sya bgi jak apa yv sya msk ..cuma ank sya msih kerap myusu shri 5kli ..msa sthun dah bolh bjln sndri tnpa bntuan