Hb makin low dan berat naik ?? Sye baru 21w , bby okey berat pon ok

Hai momies sye nak tnye, macam mana sye nak naik kan hb low dan kurangkan berat badan 😭 kdg stress pulak bila ubat kita dh makan tpi hb makin low.. last appointment 11.0 pastu hrini punya 10.2 jeee dan berat naik dekat 3kg dalam masa 2 minggu lebih .. ada apa2 cadangan yg untuk sye kawal ni tak ?? Tolong tipss apa2 next appointment 30/11 doc nak tgok hb ad perubahan..#firstbaby #seriusnanya #ingintahu

2 Các câu trả lời

sama lah kita sis. berat dh lh terlebih naik 3kg, tp hb pula turun mendadak sampai 10.6, last month dh cun 11.3. ni sebab tukar vitamin. sbb mula2 KK bg vitamin 4 jenis tu okay. lepastu depa tukar vitamin all in 1 (zincofer) terus x sesuai and turun hb balik. dh tu nk minta lh 4 jenis vitamin tu semula tp doctor suruh kita beli sndri kt farmasi 😂 nk free sokmo hahahaha. vitamin tu nama maltofer rm28 sekotak utk sebulan makan. harap2 InsyaaAllah naik balik hb ni. kesian kt baby klu hb low ni. genetic anemia 🥺

8mo trước

hehehe nk bg jawapan skrg pn xtau sbb bru ja 2 hari lepas pi KK 😂 so bru 2 hari mkn maltofer tu. dia ubt isap2. rasa mcm ubt perisa choc pn ada hehehehe

kurangkan makanan berkarbohidrat. lebih kan makan sayur n protein. air manis pun kurangkan. dan segala makanan manis kalau boleh mkn jarang2 atau x ambik terus. kalau boleh malam jgn mkn dah. n bykkan makan jambu batu/limau..sbb buah tu byk vit c. vit c mempercepat penyerapan zat besi. so, before sis makan, makanlah dulu buah buahan.. n kalau mkan ubat yg kk bagi, minum dgn apa2 minuman yg masam atau jus.

7mo trước

sama2 sis. kalau ada selera, lebihkan ambik protein n fibre(sayuran). buah kena kawal. sbb buah pun ada gula.. sy ada history gdm 1st pregnancy. dietician masa tu restrict pengambilan buah n karbo. sy share sikit2 apa yg sy tahu.. :) smga sis sihat2 selalu ya.