1st pregnant

hai maaf tanya, semalam saya positive 3+, mcm ni dah boleh scan ke? sbb ada yg suruh tunggu next month baru scan..

1st pregnant
13 Các câu trả lời

3+ biasa 5w+. Kalau saya lebih prefer terus gi scan. Saya 3 kali pregnant tiga2 kali terus je gi scan. 5w InshaAllah dah nampak kantung. Tujuan scan awal biasa nak tau kedudukan baby. Sama ada dalam atau luar rahim. 😊 bila dah nampak kantung, baru sis boleh pilih nak scan lagi 2w kee sebulan. Kalau scan lagi 2w (7w) akan nampak janin tapi kadang belum nampak heartbeat. Kalau scan lagi sebulan (9w) InshaAllah dah dapat dengar heartbeat sekali 😍

1y trước

Ya sis. Actually ada setengah orang lagi awal dapat dengar heartbeat. Macam kawan saya 6w dah dapat dengar heartbeat. Tapi saya 6w baru nampak seketul daging kecikk je 😄 repeat scan 8w baru nampak heartbeat 😊

3+ ni maksudnya kandungan bru 5w keatas. Klu awk nak scan boleh je tp sedia2 laa klu baru nampak kantung je sbb 5-6w ni kebanyakan yg pegi scan waktu ni baru nmpk kantung.. Nak confirm nampak kantung+janin scan 8w keatas. Saya buka buku pink 8w confirm pregnancy guna pregnancy test dekat kk je. 10w baru dpt temu janji utk scan dekat kk. janin dlm perut dah jelas bersama heartbeat..

1y trước

ohh. baik baik. terima kasih atas nasihat 😄

Saya lepas result clear blue keluar gini, tunggu seminggu then baru scan. Alhamdulillah nampak kantung and janin sekali even kecik, scan awal sebab nak pastikan yang kita betul2 pregnant and bukan chemical pregnancy or luar rahim. And at the same time kita boleh tengok keadaan rahim kita, normal or tak, ada cyst kr fibroid ke.

1y trước

oh faham. saya rasa nak scan awal juga la sbb nak tahu keadaan rahim and pregnant betul betul ke tak. hopefully semuanya okay 🥺🤲🏻

Ikut lmp dah berapa weeks? Cuba scan masa 6-7 minggu. Sy scan masa 7 mggu dah nmpk baby dgn heartbeat sekali. Scan masa 4 mggu tak nmpk lagi kantung biasanya. Bazir jee

1y trước

Tarikh awk period sblum ni

Doktor dulu sarankan saya lepas sebulan upt +ve baru scan. Sbb masa tu da besar sikit, heartbeat dgn janin da boleh nampak. Awal2 ni biasa npk kantung je

Kalau ada duit extra Boleh saja nak pergi scan kat private..boleh tahu kedudukan kantung di mana..nanti dah besar sikit repeat scan lagi

1y trước

terima kasih atas nasihat 😄

Saya masa dpt 3+ selang seminggu baru scan... Tp kalau period sis jenis tratur blh je try scan maybe nmpak kantung je tu awal2 ni

scan awal pun boleh untuk tahu kedudukan kantung. tunggu sebulan pun ok sebab kalau scan skrg dia akan suruh datang scan lagi.

1y trước

terima kasih! 😄

tgg next month baru scan. skrg dlm 5w scan xnmpk clear. 8weeks sebaiknya dh boleh tgk heartbeat terus

mcm sy 6w sy scan .. tp scan dri bwh .kalu atas tak nmpk .. pastuh nk msuk 11w bru sy bukak buku pink

1y trước

ye sis , ikut tmpt .kalu tmpt sis ade klinik desa .bole bukak kt klinik desa .. jgn lupa bwk ic suami isteri n surat nikah sekali dgn gmba scan tuh