bersalin ceaser

Hai, maaf nak bertanya adakah sebab ketinggian saya yg rendah . Saya perlu bersalin ceaser . Sebabnya saya 1st mommies kurang pengetahuan about this case and saya perlu buat surat utk jumpa pakar about this issue . memang klau case ketinggian ibu rendah & kecil perlu ceaser ke? berat saya skrang 44kg , 35weeks . Maaf bertnya jgn kecam ya 😊

5 Các câu trả lời

ketinggian awak menentukan saiz pelvic bone awak, sekiranya baby besar ada kemungkinan bahu baby akan tersangkut bila awak meneran nanti. kepala dia mungkin lepas, tp kalau bahu tak lepas, baby ada maximum 10 minit je utk bertahan. Kalau lebih dari tu tp tak keluar jugak, ada kemungkinan baby akan meninggal dan kerosakkan otak dan sbgnya sbb tak dapat oksigen. Kalau awak nak jugak besalin normal, doktor risau bila kepala dh kelua tp bahu sangkut dorang nak tolak dalam balik pun takboleh, nak paksa tarik keluar pun takboleh sbb risiko bahu patah atau koyakkan yg lebih terok.. mcm sy, maximum berat bby 3.25kg utk ketinggian 155cm. Biar sakit sekejap sis, daripada sakit sedih berpantang tanpa baby ☺

2y trước

terima kasih bg penerangan baru tahu sebabnya. inshaallah doakan urusan saya dipermudahkan . lg sebulan lg 🤗

betul ckp mommies yg komen kt bawah. dr tkkan suka2 nk czer sis. must be untuk sis. Ni apa yg dr penah ckp kt sy. Dr slalu recide untuk ibu czer bkn untuk suka2. boleh jdi sebab risiko pregnancy n labour tu sndiri sgt berisiko untuk ibu. Sebab apa, sy tk pasti, this one u kena tnya dr tu sndiri. they can explain better inshallah. semoga dipermudahkan urusan ya

2y trước

amin terima kasih mendoakan saya 😊

mak saya haritu pun kena ceaser sebab masalah ketinggian juga tapi mula2 kena bagi induce je dulu taktau lah lain orang lain prosedur ..

nnti masa jumpa pakar boleh tye knpe yer. mybe ade faktor dkt tulang pinggul kecik ke, health problem ke. bby besar ke.

kena terus tanya doc ni,jgn takut..dorang xkan sengaja nak czer tanpa sebab..

2y trước

ya doakan saya ya