Pregnant 10w,tp bby da xde..

Hai ibu2..sy nk ty....skrg usia kndungn dlm 10w(bdasarkn date ptama last period)sblm tu bt upt 2x..mmg positif..smlm g kk utk buka buku pink..doc scan kantung kosong..n mnta repeat lg 2minggu..rs xsedap ati ari ni sy g klinik pakar wanita swasta..scan mnunjukkn kantung ada tp bby da x da..bby dlm 7w..sedih tu mmg ada sbb usia sy pn dh 41thn n ni 1st bby..ada x yg alami pnglaman cm sy..prlukah sy tnggu lg 2 mggu appointment kt kk gomen..atau trs cuci kt klinik swasta..?klu cuci kt Hospital kerajaan ni sakit x..?mohon bg pndpt..n sokongan..sy sgt2 down saat ni sbb fikirkn usia sy..mshkah ada hrpan utk pregnt lg… #firstbaby #firstmom #pleasehelp

21 Các câu trả lời

Salam sis...kita situasi sama sekarang...tapi saya pegang Allah Maha Kuasa...anak saya yg sulung dah darjah 1...pastu saya tatau yg dah tak dtg period lama...selalu Hari Raya saya tak dpt solat Raya...tapi tahun ni saya dpt solat...lepas Raya siap p marathon...pastu rasa nak check upt...double line...pastu dlm week 5 start ada keluar keputihan kejap coklat kejap ada secalit dua merah...pastu scan week 8 Dr cakap kantung kosong...pastu refer gomen pun scan still kosong...semua Dr cakap taknak beri harapan...misi siap tanya bila nak buat abortion...saya cakap kalau takdak rezeki dia pergi mcm mana dia datang sendiri...saya takmau buang dia...saya percaya Allah Maha Kuasa kita makhluk takdak kuasa...berdoa lah berbaik sangka dengan Allah...Allah Maha Kaya...Allah Maha Pemurah Maha Pengasih Maha Penyayang...keajaiban Allah takdak kuasa dapat halang...usaha doa sabar redha tawakal ikhlas itu tugas kita sebagai manusia ;)

1y trước

Terima kasih bg kata2 smngt…terpujuk sy dgn kata2 nasihat sis…

Mcm kndungan sy no2 thn lpas.. First scan 6w kt swasta.. Doc kata kntung kosong dia kata mngkin lmbt.. Nt repeat lgi 2mnggu nk tgk blik.. Sy xpergi pon.. Sy tnggu 11w sy buka buku pink kt kk.. Tpi nasib xbaik sy kk scan.. Dia buka buku jer.. Mnggu dpn tu, kluar spotting darah sikit jer.. 3hari berturut2. Rase xsdap hati.. G swasta.. Doc scan dia kata kntung saja, bby xde.. Trus refer hosp besar.. Hosp besar xcuci dulu dia bgi tmpoh 2mnggu bgi kluar sndiri.. Alhmdulillah kluar sndiri.. Jdi mse pegi hosp lagi 2mnggu tu scan rahim da clear xperlu cuci.. Mse tu pon sy down juga sbb ank first da 4thn..lme2 sy redha mngkin Allah nk bgi rezeki lain utk sy.. Mse sy gugur tu bln7 thn lpas... Bln 3 thn ni sy planning semula utk hamil.. Alhmdulillah Allah bgi rezeki utk mngndung lagi.. Skrng da 14w.. Sy doakn sis Allah kurniakn sis mngndung lagi yee.. Ape yg jadi ade hikmah nye.. Ade yg terbaik lagi utk kite.

1y trước

Terima kasih sharing pngalaman n bg nasihat..moga sy jga direzekikn bby lg lps ni…n tahniah sis..pregnant lg..take care

Kena confirmkn dlu betul2 samaada kandungn tu tak jadi betul ke atau baru awal2 pregnancy.. Kalau awal2 pregnancy 2-6weeks kdg xnmpk lagi janin.. Cuma nmpk kantung sahaja..ada spesifik size ukuran kantung tu kalau lebih dri sekian tak ada janin berkemungkinan mmg tak jadi la.. Ada stu lgi kantung ada, janin pun ada, cuma janin tu dah tak ada heart beat.. Bila dah confirm baby mmg tak ada ada 2 pilihan Samaada Nk cuci terus atau pun Nk tunggu dia keluar sendiri.. Bila kandungn tak jdi ni hormone kita bhcg berkurg jdi dia akan gugur sendiri cuma masa menentukan seminggu dua minggu.. Kalau ada tanda2 jangkitan kuman kena terus cuci tak bole tunggu.. kalau Nk cuci terus pun bole lepas tahu dah gugur tu.. Sama sahaja di swasta atau di gomen.. Tak rasa pun masa cuci tu sbb bius separuh badan..

Sy xde pengalaman. Sy disini cuma nk bg kata smgt kat sis. Kuatkan smgt. Jgn sedih sis. Ujian Allah beri tu sesuai dgn kemampuan sis. Tinggi darjat sis disisi Allah jika bersabar dan redha. InsyaAllah ada rezeki x kemana sis. Boleh hayati kisah Nabi Ibrahim yg berdoa bertahun2 lamanya menanti anak. Lihat, dia nabi yg mulia juga diuji lebih dahsyat dr kita namun sedikitpun imannya tidak goncang. Sis juga boleh dengar cerita dari sis Mashy yg buta kemalangan. Dia sgt memberi inspirasi. https://www.instagram.com/reel/Cs8rtrhpOyG/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Hi sis, sis jgn stress.. dulu sy penah gugur sbb stress n bnyk bergerak.. tenang kn diri.. bersangka baik, bnykkn berckp dgn bby.. pujuk n pegang perut tu.. kalau ada tu ada la.. kalau xd tu inshaAllah ada pada waktu yg tepat.. mak saya dulu 45 dia masih besalin lg.. syok skrg arwah ayah da xd.. tp masih ada anak kecik buat peneman 🥰 maklum la yg besar2 bila da sambung blja, dah keje.. mmg jarang kat uma.. so sis bersangka baik dulu k.. mana lah tahu rezeki anak tu masih ada.. dia sangat2 perlukn kekuatan dari seorang ibu 💪🏻

Hi , saya dulu pun macam tu jugak bila bukak buku pink masa 10w dr check perut tak besar and scan baby dah takde heartbeat dah and size baby 7w je . Sedih jugak masa tu. lepas kena refer kat hosp dr bagi choice nak D&C or keluar sendiri. Saya mintak tggu and dua hari lepas tu saya gugur sendiri. Maybe time dr check bawah kita tu dia dah masukkan ubat pun utk senang keluar. Stay strong sis jangan giveup mencuba

1y trước

Sy pn bhrap ianya turun sdri..klu blh x nk cuci..sbb nurse tu ada bgtau klu cuci pn ada kesannya..tq sis share pengalaman..

sy pun keguguran. org cakap kalau gugur means rahim kita normal, boleh prgnnt lagi. sebab dah pernah lekat sekali kan. mcmtu je lah sy kalau nak pikir positif. 😅 Sy hamil semula lepas 2 bulan gugur. puan jangan emosi sangat nnti. take your time untuk healing. lepas habis pantang nnti, happy happy kan diri. inshaAllah pasti ada rezeki Puan lagi lepasni. jgn murung taw. nnti hormon tak stabil plak .

In Sha Allah sis saya doakan yg terbaik buat sis. Tiap kali lepas solat amalkan selawat kt ibu jari, lepastu letak ibu jari di lelangit sekejap & kemudian sentuhkan ibu jari di kawasan ari2 kita sambil baca surah al-Ikhlas & disebut ‘yulad’ sebanyak 4x. Ada ustaz ajar saya amalan ni agar dikurniakan anak sihat, soleh solehah. Papepun ini sekadar ikhtiar, kpd Allah swt lah kita berharap 🤲🏻

1y trước

Terima kasih sis bg nasihat n pnduan..moga bermanfaat utk kita semua yg mmbacanya..

Allahu .takziah sis..sy pnh alami...mula2 scan xnmpk apa..lps sbulan scan nampak kantung n jnin tp no heartbeat .Redha utk dicuci di swasta tp ini slps prgi 4 tpt la (klinik, sonovision, GH dan private hosp)..lps cuci tu sy just yakin Allah akan bg jg mngndung.. inshaAllah sis. usia tu xpa..jgn fikir sgt ya..slagi ada rahim,period.pluang tu ttp ada..sy doakan sis akan preg dgn cpt nti

sy 39 tahun.beza 2 taun je kte, thun lepas sy 2 kali miscarriage. ank first n sy fhm kesedihan sis. pcaya tkdir Allh k. if Allh nk kasik Dia kasi. skrg sy 16 weeks prgnt. alhmdulillah...sy doakn sis dpt zuriat jugak. aminnn...jgn putus doa k :) pengalaman sy walaupun kne thn ward tp dr prefer kluar secara alami. sy tk dnc. mnde tu kluar dlm 9 weeks cmtu n simptom sy gugur adlh bleeding.

1y trước

Terima kasih sharing pnglaman sis..doakn sy ya nnt..wlupn umur cmni arp ada rezeki lg,n sy pn klu blh xnk dnc..moga ianya trun dgn sdri..n tahniah awak pregnt lg..take care..