alahan..

hai ibu2.. sy hamil 12week.. sy skrg alahan teruk jgk.. bdn asyik brangin je.. kdg smpai muntah2... sakit kepala hnyut jee.. bnyk benda sy xboleh mkn.. mkn apa yg sy rasa hndak mkn saja.. kalau dpt apa yg sy nk mkn.. baru lega perut keluar angin.. ada x ibu2 mcm sy.. sy nk mkn bnde yg simple2 je.. kadang nk lauk sayur air saja mkn dgn nasi.. mkn kerepok.. xsusah pon.. tapi bila mkn lauk lain.. jadi berangin bdn.. ni sy asyik mkn pelam.. xkira masam atau manis.. hari2 pelam .. bahaya x ya?

alahan..
32 Các câu trả lời

Awal trimester sy pun mcm ni. Sy xloya tp badan berangin. Asik sendawa je. Bile masuk mknn, angin tolak blk. Smpai warded sbb dehydrated sgt, urine pun smpai takde. Tp puan kene cuba juga mkn sikit2. Klau xlalu mkn, bykkan minum air. Nnt dehydrated. Insyaallah masuk trimester kedua, kurg dah alahan tu

sama sy dl masa awl kandungan trimester 1. Hihi.. petang2 mesti colek. bila mempelam susah nak dapat. Beli apple hijau jadikan colek buah. Buat pedas.. hihi. Letak pula belacan.. uihhh,dapp. tp awk jgn byk mkn pedas. Risau rahim xkuat bole bleeding

5y trước

kann.. payah nak jmpa magga muda

Sama ngan sy sis.. Sy nk masak pun x blh t msti muntah2.. Bdn lemah je.. Sy klau x blh nk mkn sy mkn buah.. . Mcm angur,pelam yg masam2, jambu... Yg pnting yg ada mkn gak. . Klau x x blh buat keje.. . Nie lg2 ank2 dh nk masuk sek pulak 2

Sama la sy pun asyik nk makan asam2 je.. sebab loya tak kira masa. Rasa nk muntah tp tak muntah pun. Sy byk makan buah2, nasi makan sikit2 je. Jadi tak lalu nk mkn sgt. Mkn pun lauk simple2 je. Sayur rebus gitu je mkn cicah sambal.

Sy punya alahan time preggy ni xboleh makan ayam, craving ayam tp klau dah makan, hbis badan gatal2, siang malam x henti smpai jdi luka ... mau x mau makan jua tp gigit kecik jak asal x kepunan , hahaha

sy dah 5 bulan ni sama mcm awk jgak..cuma masuk apa yg nak d mkn. kalau x,mmg kluar balik n berangin satu badan..dah tu tiap kali sebelum nak mkn mmg akn muntah dulu even x mkn lg..

Sama la ngn sya time 2-3bulan keja mkn benda masam ja...mkn buah pelam,minum air asam jawa..kira benda lain jd x lalu nk mkn..skrng dh 6bulan mkn pn dh lalu😁

sy awal2 preggy byk benda x blh nk telan sbb nk muntah. yg blh masuk nasi putih kuah gulai n sambal timun. sampai makcik kedai pn faham saya 😅😅

Sy pun mcm sis jgk... Hari2 mmpelam cicah garam... Tp lama2 bila rasa mual mkin kurang dh mkin kurang rasa nk mkn mmpelam tu.. kdang2 je nk... 😁

Makan la ape yg boleh masuk dgn selera.sy masa pregnant tak boleh mkn nasi lgsg.berat turun mendadak smpi 12kg.now dlm proses naikkn berat balik