HB low

Hai ibu2.. Nak tanya ada tips atau petua untuk naikkan HB tak? Tadi pegi checkup HB low sgt 11.2 je.. Boleh share tak macam mana nak bagi HB cantik?

16 Các câu trả lời

11.2 tu tak dikira low sis. Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, macam saya, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗

Cuba sis rebus kacang kuda n makan..ubat hri2 jgn miss..n banyakkan minum air masak..saya hb low first tu 9.4 je then tukar ubat iberet n ubat tambah darah..alhamdulillah hb 12.4..kacang kuda 3 kali smggu saya makan..

5mo trước

Kacang kuda tu awak beli yg dh rebus ke atau rebus semdiri

Sy masa sblm check hb tu nurse cakap kalau low dia akan advice mcm mana nak jaga bacaan hb bg cantik. Tp lepas check hb 12.1 nurse kata okay, takde la nurse advice pape 😅

Sy xtau pula 11.2 dikira low. Tp yelah haritu sy pun cuak juga 1st time check hb. Sekali dpt result 12.9, lngsg dktr xbg ubat apa.. Kita pula jd risau.

11 tuu kire ok laa..die ikot KK..mcm isteri saya check KK kat kg..11 tuu low..tp klo KK kt tempat keje..11 tuu kire cantik dah..

Sy masuk 28 weeks ke atas dia da susah betul nak naik ke 11.. 10 lbih je adoi. Dua jenis ubat dah mkn.. harap tak turun lg lah.

Bwh 11 baru kira low sis. 11 lebih kira okay laa. Banyakkan makan jambu batu, delima, kurma, daging, kerang. Elakkan caffein.

Saya pun low haritu 10.4 je. Saya beli dekag klinik swasta. Maltofer fol. rasa chocolate. Kena kunyah.

Sy pun 11.2 jugak bagi sy tu dh okey dah hb nya,bawah 10 yg tak okey...

tmpt sy 11 ke atas tu kire da cantik da.. 11 ke bawah baru kire low