Persediaan berpantang

Hai ibu2. Boleh share tak barang keperluan untuk berpantang nanti kena sediakan apa ya? Sy cuma ada tungku dengan bengkung je. Selain dari tu sy tak tahu nak beli apa. Untuk berurut pula, berapa hari lepas bersalin boleh mula mengurut?

1 Trả lời

Pakaian sesuai selepas bersalin. seluar , skirt, baju menyusu, tudung , bra menyusu, panties mama yg maxi atas pusat tu selesa utk czer pad utk darah nifas. mandian herba utk kesegaran badan; Saya guna gel mandian bidara + limau purut, madu n mint yg blh buat syampu sekali. pilis, param sy guna lotion mustajab. bengkung sy tak guna sbb tak selesa dan badan sy kembali terbentuk dlm 10 hari slps bersalin. Tukang urut kata tak perlu bengkung pun tak pa. Cuma bhgn pelvic longgar gila, amalkan senaman kegel. Dah 4 bulan , baru selesa jalan. Pastikan snek sihat ada kt rumah; biskut kering, oatmeal, buah, minuman panas, susu dll ada. minum air kosong secukupnya. baca dan tonton tentang penyusuan, cara atasi bengkak susu, penjagaan bayi, cara tenangkan dan tidurkan bayi, penjagaan kesan luka bersalin samada vaginal birth / czer. utk urut, tengok pd bila kita keluar wad dan samada czer atau vaginal birth. tengok juga kemahiran tukang urut , ada yg blh urut utk czer slps 2 atau 3 minggu slps bersalin. tanya dulu tukang urut.

2y trước

😍😍 ilmu manfaat . Maceh ticer