Ibu menyusu makan ubat

Hai ibu2, boleh kongsi tak kalau kita selesema atau batuk boleh tak makan ubat? Ade effect tak utk ibu yg menyusu? #ingintahu

2 Các câu trả lời

Masa saya kena covid dan fully bf, doktor tak bg ubat batuk. Saya kata ubat batuk cap ibu anak sesuai tak utk bf, doktor kata sesuai. Cuma ubat selsema, ada ibu hamil yg akan kurang susu jika makannya . Masa saya kena jangkitan telinga, doktor prescribed Larotodime (ubat anti histamine, ada doktor yg prescribed ubat ni bg yg selsema) . Alhamdulillah sesuai dgn sy. Pengeluaran susu ok. Apapun bab ubat, Consult your doctor ya.

Boleh awak. Biasanya saya akan consult doc atau pergi farmasi. Kena inform yang awak bf baby. Nanti akan diberikan ubat yang bersesuaian.