Sesi Tanya Pakar bersama Breastfeeding Counselor Networking Program

Hai ibu yang dikasihi! Anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai menyusu! Kami pasti anda mempunyai banyak soalan berkaitan dengan menyusu. Breastfeeding Counselor Networking Program (BCNP) adalah jaringan kaunselor yang terlatih dan pakar tentang isu-isu penyusuan. Setiap ibu yang memerlukan bantuan penyusuan atau lawatan kaunselor boleh mendaftar diri di www.permatasusuan.com dan BCNP akan menugaskan kaunselor yang terdekat untuk membantu anda. Tanya soalan di ruangan komen di bawah! Pakar Perunding kami akan menjawab soalan anda pada petang Jumaat, 6 Disember 2019. Jadi, pastikan anda bertanya apa saja soalan berkaitan!

Sesi Tanya Pakar bersama Breastfeeding Counselor Networking Program
41 Các câu trả lời

Hi, anak saya sekarang umur 2tahun 2bulan lebih & full breastfeeding. Masalah anak saya adalah kurang berat badan. Berat badan naik tetapi tidak banyak. Contoh bulan 10 - 8.6kg, bulan 11 - 8.7kg. Setiap bulan kami perlu ke Klinik Kesihatan Ibu & Anak untuk memantau berat si anak. Nurse suggest anak saya minum susu formula tetapi anak saya kurang berminat untuk minum susu tersebut. Makanan saya bagi yang berkalori tinggi kerana berat badan dia sekarang sudah di kawasan graf merah. Apakah harus saya lakukan supaya berat anak saya ideal walaupun breastfeed diteruskan? Bagaimana menyusu ibu dapat membantu berat anak menjadi ideal? Adakah disebabkan cara pemakanan si ibu? Ps:Berat badan mulai susut pada usia 4@5bulan.

5y trước

Thank you. Ya betul anak saya aktif.

Salam. Saya nak tanya... Ibu digalakkan utk memberi susu kpd baby seawal sejam selepas kelahiran utk kolustrum (susu yang penuh dengan antibodi)... Tp semasa saya bersalin czer, saya tak dpt menyusukan ank saya krn keadaan saya yg masih belum boleh bergerak kerana ubat bius. Dlm masa yg sama, ank saya dibawa ke wad kanak2 utk check kandungan gula krn saya hadapi masalah gdm semasa hamil. Jadi soalan sy, adakah masih ada kolustrum semasa penyusuan pertama baby saya (penyusuan pertama kali tersebut berlaku pd hari ke2/ke3 kelahiran)? Atau kandungan susu kolustrum tersebut tlh hilang? Tq ☺️

Salam. Sy bakal ibu bulan feb 2020.. ini merupakan anak pertama sy.. sy nak tanya 3 soalan: 1. Cara nak susukan anak sampai kenyang? Ada tempoh masa penyusuan x? Contoh setengah jam. 2. Kita digalakkan menyusukan anak sehingga 2 tahun. Sekiranya dalam tempoh 2 tahun penyusuan tu susu kering/xnak keluar ada x cara nak bagi susu keluar atau ibu kena ready susu formula utk anak? 3. Sy merupakan ibu yang bekerja. Sy cuma diberi 2 bulan cuti bersalin. Boleh bagi tips untuk biasakan baby sy minum susu yg telah dipam sepanjang sy cuti? Kadang2 baby xserasi dengan puting botol susu.

5y trước

1) Di awal kelahiran, Susukan bayi puan mengikut kehendak baby. Pastikan lekapan betul dan posisi menyusu puan dan baby selesa. Anggaran tempoh menyusu adalah tidak kurang dari 10 min utk memastikan baby dapat susu foremilk (air) dan hindmilk (lemak) yg penting utk tumbesaran baby. Biarkan baby minum sehingga dia sendiri melepaskan payudara ibu. 2) Puan perlu ada keyakinan dan ilmu sepanjang perjalanan dua tahun penyusuan. Yg paling penting adalah mindset yg puan mampu menyusu sehingga baby puan berusia 2tahun. Selain itu, puan perlu menjaga waktu penyusuan/jadual mengepam bila bekerja supaya bekalan susu berkekalan dan tidak terputus. Jangan lupa konsep penting dalam penyusuan adalah 'demand' (baby) dan supply (ibu)😘. Tambahan info: Sekiranya sudah berhenti susu ibu selepas 2 tahun, berikan susu fresh milk atau UHT lebih baik drpd susu FM kerana ia natural dan pastikan anak tidak bergantung kpd susu, galakkan pemakanan yg lebih banyak dan seimbang 4) Untuk fasa permulaan memperkenalk

Hai, boleh ke kalau saya nak kembalikan susu badan semula? Sejak anak masuk 10 bulan susu badan dah mula kurang, anak masa tu kuat menyusu sampai luka dan lambat baik. Saya dah minum air masak dan sebagainya, tapi putus asa. Saya dah jumpa doktor dan diberi ubat tambah susu serta vitamin, teringin nak bagi susu badan semula. Saya epmom, berhenti pam hampir sebulan lebih sebab nak luka + emosi totally recover. Pernah juga pam sekali sekala, tapi hasil susu 5ml. Anak sekarang setahun. Ada cara untuk kembalikan semula susu badan, dapat 2oz pun bersyukur sangat dah.

5y trước

Saya pun nk myusu df. Tp baby xmo n myebabkan susu drop. Bila pam sedih sgt dpt 30-50ml je

Inverted nipple. Baby boy malas latch sebab susu keluar menitis. He is very frust when comes to direct latch.😭😭😭 How should i improve and let him patiently latch? Ingin mencuba nipple shield. Is it recomended? Susu badan pun sekadar cukup makan. Sometimes x cukup makan. 80% bm, 20% fm. Currently start nangis setiap kali minum susu. Kind of meneran sound then start nangis. Najis nak kata keras x jugak. But mmg nangis sebab dia membuang. Maybe his learning phase but Kesian tengok keadaan dia. Pls kindly advice.

Hai sy full housewife and anak sy fully bf . Now anak sy 7 month. Tp anak sy dia ada masalah taknak makan, saya ada bagi dia nestum fruit and vege juga jenama nestle tapi still kurang nak mkn.And mmg nk minum susu je. Kadang2 sy terpaksa paksa dia utk makan. Sbb sy takut susu sy tak mencukupi utk dia. Sy mmg xpernh pump susu mmg bg direct. From umur dia 1month till 5month dia punya berat mmg naik 1kg/mth. Tapi masuk 6mths dia pnya berat drop walaupon x byk. Dlm 200g tapi berat dia x naik. Takpe ke kalau just bg susu

5y trước

Thanks you. Sgt membantu

Hi! Saya mommy to be ank 1st tahun dpn bakal due feb 2020, soalan saya mcm mana sy nk tahu bila susu ibu akan trhasil? Yg kedua, selepas sy melahirkan anak adakah sy wjib trus mnyusukan ank & bila sy bole pump susu utk ank mgunakan btol pula? Kalau bole sy nk full breast feed, sbb sy baca susu ibu adalah susu trbaik utk baby. If sy simpan susu ank selepas pump brpe lama ketahanan susu itu bole disimpan?tq harap dpt jwb soalan sy utk bakal ibu mcm sy yg belum ad pengalaman.

5y trước

Tahniah puan kerana bakal menimang cahaya mata & berniat utk fully breastfeeding. Betul puan, susu ibu adalah yg terbaik utk bayi. Sebagai bakal ibu, memang akan menjadi kebimbangan pd puan utk melalui fasa penyusuan susu ibu. Utk makluman puan, susu ibu telah mula terhasil seawal 16 minggu semasa kehamilan lagi. Konsep asas ialah MORE DEMAND, MORE SUPPLY. Ibu akan menghasilkan kolostrum sehingga 4-5 hari pertama selepas kelahiran, dan pada minggu ke-2, puan akan mengalami fasa milk comes in. Untuk pastikan susu terhasil dengan banyak dan konsisten, puan perlu menyusukan sekerapnya mengikut permintaan bayi. Susu ibu perlu dirangsang melalui hisapan bayi atau perahan susu ibu utk membolehkan signal dihantar ke otak supaya susu dpt dihasilkan mengikut permintaan. Sejurus kelahiran, sekiranya tiada masalah pd puan & bayi pastikan puan dpt skin to skin. Susu pd fasa itu adalah kolostrum, sgt pekat serta sgt tinggi dgn antibodi & jumlah sgt sedikit sesuai dgn keperluan serta saiz perut

Hi. Sy nak mulakan penyimpanan susu badan. Saya ada google. Perahan susu dlm suhu bilik bertahan selama 4 jam? Maksud x perlu simpan dlm peti sejuk dan hangat kan? Boleh terus beri baby? Misal sy bekerja persendirian untuk eyelash extensions. Hanya perlu 1-2 jam sahaja. Bayi sy 1 bln 13 hari. Contoh jika sy perah susu badan, perahan susu tersebut dibiarkan suhu bilik dlm btol, sejam kmudian bayi nak menyusu boleh terus beri atau perlu dihangatkan?

Hi, baby sy br nk masuk 2 bulan, 54 hari to be exact. Sy nk tanya, kenapa baby masih menangis sewaktu puting susu sudah pun berada dlm mulut? Contoh, sewaktu menyusukan baby, akan ada ketika baby sy menangis dan menolak puting keluar walaupun br 10-20 minit menyusu. Setelah bg dia masa utk berhenti menangis, baru dia akan menyusu sperti biasa. Utk pengetahuan, ini baby kedua sy. Menyusu anak pertama dulu, sy mmg tiada masalah. Terima kasih

5y trước

Salam Puan. Tahniah kerana berjaya menyusukan bayi Puan. Kebiasaannya tangisan bayi menunjukkan bayi ingin memberitahu sesuatu samada ketidakselesaan, mungkin perutnya kembung, atau berlaku reflux (susu berpatah balik ke dalam esofagus) tapi tidak termuntah, atau kadang2 dia sedang bermimpi (mengigau) atau susu terlalu laju kerana berlaku milk ejection reflex. Semua kemungkinan tersebut di atas, Puan amat sukar utk diketahui mana satu puncanya. Namun, jika bayi Puan boleh dipujuk dan diam selepas beberapa minit & menyambung penyusuannya, Puan tak perlu risau. Cuma praktiskan pegang bayi dlm posisi dada ke dada, peluk bayi erat, dodoikan apa2 sahaja spt zikir atau lagu2 kanak2 utk tenangkan bayi... Puan boleh menggendong sambil goyangkan badan Puan supaya bayi rasa seprti dihayun lembut atas badan ibu... Pastikan Puan memegang bayi dengan betul dan bayi rasa selamat bersama ibu. Terima kasih

Sy full time housewife & sy exclusively bf bby sy. Alhamdulillah bby sy naik berat cantik + bambam ☺️. Sy xpernah pam susu spnjg sy bf 5 bln ni sebab sy fikir sy mmg 24 jam dgn bby & bwk je bby pergi mane2 dgn sy bila keluar. Later bila da intro solid food bby akn minum air masak gk in which keperluan utk bf akn berkurangan sikit berbanding skrg. Perlu ke sy pam susu utk make sure supply susu sentiasa ada?