1tahun6bulan

Hai ibu ibu berpengalaman.. Disini sy nk mohon pendapat atau pun semangat , dimana ank sy bru lepas check up utk 18bulan dan dia masih belum boleh bercakap, perkataan dia x jelas.. semua bahasa alien.. Nurse terus ckp xnormal, emm sy sedih sb sy strt mengajar dia dari dia 6bulan..sy byk bercakap dgn dia..masih lg xbole bercakap.. ada x ibu ibu punyai pengalaman dan share dgn sy..terima kasih

7 Các câu trả lời

Anak yg baru usia bawah 2 tahun, cth 1thn 5bln, 1thn 7bln....tapi belum ada perkataan bermakna, apa nak buat? Seperti yg sedia maklum, 1st word muncul pada 1thn ke 1thn 3bln. Maka bila belum ada perkataan bermakna pada usia bawah 2 thn ni, apa yg ibubapa kena usahakan? 1) Kenalpasti kefahaman anak anda. - tunjuk mata, hidung, telinga, rambut. - suruh dia buat sesuatu ikut arahan. Ambil bantal. Ambil cawan. Bagi ayah. Buang dalam bakul sampah. 2) Perhatikan kemahiran anak meniru gerakkan. - tiru tepuk tangan, bye bye, angkat tangan. - tiru gaya katak, gaya kucing, gaya burung. 3) Perhatikan permainan yg anak main. - umur bawah 2 tahun ni, biasanya sudah tahu bermain ikut fungsi. Contoh: Main kereta, main bola, main telefon (gaya hello), main sikat (gaya sikat), main sudu cawan. Mereka juga sukakan perhatian dan suka main aum cak, nyorok2 belakang langsir/pintu, geletek2. Jika ada dedahkan anak main gadget dan anda dapati dia belum ada perkataan bermakna, maka hentikan gadget serta merta. Bawah 2 tahun, jangan mula beri gadget.

Masih belum terlambat. Mungkin puan boleh cuba betulkan perkataan anak yang tak jelas tu. Ajarkan anak sebut suku kata by suku kata, slowly. InsyaAllah😊

anak bergantung dgn gadjet x.. kalau selalu main gadget kena kurangkan tau.. sbb anak sedara sy almost 4 tahun baru boleh bercakap sbb sibuk main phone..

ank saudara saya mcmto jgk sis nk msk 2thun dh.. mama Abg kakak smua dia xblh sbut lg shngga dia kna jmpa pakar..

Anak saya 3 tahun +++ baru dpt cakap dngan jelas.... Semua anak berbeda2,, ada yg lambat ada yg awal...

bukan ke masih kecil lg tu..dulu ank sy pun x bckp sgt.bukan x pndai ckp cuma dia jnis pndiam...

Anak sya da 3thun baru pandai sikit ckp,,semua anak berbeda2,,Ada yg cepat ada yg lmbat