Senaman ibu utk cepatkan bukaan

Hai ibu, due sy 15/9.. hri ni genap 37w.. nk tnye,klu kita buat senaman utk cptkan bukaan, biasanya brp hari baru bersalin ye? Adakah hri ni bersenam, esok or lusa boleh beranak.. jgn suruh bersama suami utk cptkan bukaan, sy skrg ni pjj.. #bantujawab #SeriusTanya #firstmom

21 Các câu trả lời

anak pertama sya sehari lg genap 40weeks sya bawa jalan kaki petang2 ntah brapa km... sampai rumah sya buang air ada lendir darah sikit.. sya bawa baring nak hilangkn sakit belakang tu x hilang jg sakitny.. p hsptl dah 3cm doc suruh masuk wad tggu.. subuh sya bsalin.. anak ke2 pulak 38weeks plus sya cuci kain angkat besen siap sidai kain tu sya rehat tgk tv start situ sya rasa sakit kat perut bawah.. sya p mandi sama jg baring tetap sakit.. lepas tu sya rasa baby sya mcm terturun x dpt sya nak bdiri tegak.. sya p hsptl bukaan 3cm.. nurse suruh rehat kat wad kjp tgk bukaan ada perubahan x.. sya masuk wad zohor dan asar jam 5pm sya bsalin.. dua2 anak bsalin normal tanpa induce..

https://www.instagram.com/reel/C7QfNSgN7eG/?igsh=MWdvb3NkY3dmcW5yOA== saya buat ni masa anak 1st n 2nd. bersalin normal thn lps and thn ni. keberkesanan ikut org. masuk je prtghn 36w sy trus start buat sbb sy ade gdm on dc utk dua2 anak so xnk serah diri. alhamdulillah anak 1st bersalin masa 38w+. anak 2nd masa 37w+. nurse kk pun bg tips dkt sy bykkn cangkung klau nk beranak normal. buat je yg mana larat sbb sy pun c buat semua. sy pulak jenis x keluar jln2 sgt. just byk buat kerja rumah, buat senaman yg dlm video ni n gymball. alhamdulillah mmbntu

Saya selalu buat senaman bila masuk 35@36 weeks. Jalan2 pusing padang 3 round 2x seminggu. Buat macam2 kerja rumah.. tapi dua2 anak overdue. Anak sulung kena induce selepas 5 hari overdue. Anak kedua bersalin normal selepas 6 hari overdue. 2 orang anak tu berat 3.5kg lebih. Ni tgh pregnant anak no3. Baru masuk 13weeks. Mudah-mudahan kalini lebih mudah bersalin tanpa induce dan bersalin normal. Semoga mommies semua dipermudahkan proses sepanjang kehamilan hingga bersalin nanti.

Itulah tak sama setiap anak. Saya anak 4 orang, yg girl 2nd je sehari sebelum due. Yang boys 1st 40w2d, 3rd 40w3d, 4th 40w4d. Ingat makin byk anak makin cepat tp makin lambat pulak. 🤣 Saya jenis lambat buat exercise. Bila saya dah rasa ready nak bersalin. Nak tunggu dia mai sendiri tanda tapi kalau tak mai jugak n saya dah ready baru sy buat. Setakat ni kalau sy buat exercise pg, mlm dh mula sakit esoknya bersalin alhamdulillah. Tapi yg ke-5 ni tak taulaa mcm mana pulak.

sy siang kemas rumah vakum mop lantai cuci bilik air,setelkan semua baju basuh sidai lipat. malam dlm 11+ rasa contractions terus gi hosp.bukaan 2cm memula doc suruh balik.duduk2 kejap tak sampai sejam contractions makin kuat check dh 6cm. terus tolak masuk lr.dlm jam 3am+ keluar baby boy..37w1d

3t trước

37w buat semua yg puan ckp tu, 39w3d masih baby tak masuk jalan & kena induce sbb baby stop membesar. huhu

sama due date saya tapi saya kena serah diri dah 2/9 .. saya x buat apa2 exercise yang berat mcm jalan itik tu.. saya ada baca jgn buat senam tu sbb bahaya & xnk risiko kn badan saya.. saya just bnyk jalan je pergi mall.. senam kupu2 camtu jela.. semoga dpermudahkan

atas badan masing2..sy start 34/35w..4 org bersalin 36w 3 org 37w.sy Amal senaman kupu2 n senaman y tarik kaki ke dlm goyang badan dpn blkg..Kiri kanan..tu Salah satu utk bukaan.Alhamdulillah setakat ni x sedar ada bukaan y dah besar 4/5cm tnpa ada tanda

3t trước

perut mengeras kerap n lama.. contraction dtg bile doc pecahkan ketuban

Tgok atas takdir juga kot…kdg org bt senaman mcm2 tp xde [email protected] tu xde bt pape tp sng je beranak..mcm sy pula mcm2 sy ikut tips utk sng bukaan siap beli bola bsr duduk atas tu henjut2..last2 takdir kne emergency czer😌

3t trước

Sgt btl

X tentu..ada dri 7bulan lg start senaman last2 overdue juga, ada juga yg x buat senaman apa pn jln biasa bersalin pula before edd..so klu mmg waktu nk bersalin akn bersalin la tu..senaman cpt bukaan tu x menjamin terus bersalin tp bolehla membantu stretching2 sikit

Ikut org. Kawan saya komited buat tiap hari tp overdue sampai dah kena induce pun takde bukaan end up czer. Saya takde wat senaman tp dua2 anak turun tanda 36weeks . Taktau la nape 😅 Tp tak salah kalau cuba sebab benda baik & mana tau works on you