Tak selera makan 6 minggu

Guys, normal ke kalau kandungan 6 minggu tpi tak selera telan apa2? Saya mual and pening. Baby effect ke kalau saya tak telan apa2? Tapi baby dpt makanan dari yolk sack kan? Bukan dari nutrient ibu kan?

8 Các câu trả lời

Saya awal2 dlu masa baru 6 minggu mmg x ada selera.. tapi saya cari and try mknn apa yg okay.. tapi bila check mostly mknn yg masak dari rumah mmg kurang.. lagi2 kari.. dia punya mabuk and muntah2 tu smpai 2-3 hari.. bila mkn mknn luar mcm ayam kunyit okay pulak.. kalau x ada selera sgt.. nasi mmg x boleh langsung.. saya mkn roti je smpai 4 keping buat scramble egg.. try cari mknn yang boleh mkn.. alhamdulillah nak masuk 10 minggu dah minggu ni.. x ada isu mkn.. tapi loya muntah tu still ada..

saya dah masuk 11 minggu masih tak ada selera, bila ada selera pulak habis muntah semula 😅. tp mmg saya paksa makan juga, byk makan buah dan roti krim/kaya/potato bun. masa buka buku pink nurse tanya sarapan apa tadi? saya jawab makan pisang emas sebiji, terus dia tegur ‘kenapa makan buah je awak tu mengandung tak cukup tu’😂. ada je roti dalam beg tp bgtau saya takut nak makan, takut termuntah kat klinik ni haha.

Samalah x selera langsung dari 5W sampai 9W.. loya teruk & x selera.. sampai turun 2 kg brt bdn.. tp 9W dah start mula kurang loya, selera makan bertmbh baik.. kena catchup balik brt bdn.. tp masa anak 1st pun saya turun 3kg masa 1st trimester, bila masuk 2nd trimester kena pulun makan balik.. 😅

2y trước

Saya dah turun 4kg

Sama la sis, tak selera makan jugak dah 8w. Cuma kalau teringin tu, cecepat cari, sbb benda lain tak selera sangat. Kalau dh teringin tu, baru cari merata 😂

2y trước

Samaaa. Masa teringat tu trus perut jadi lapar sangat2 mcm tak makan setahun. Mana sempat nak cari haha

sama lah tak selera makan jugak. dah 7 weeks. tp better awk makan skit tp kerap. kalau gastrik atau masuk angin nnti lg tak selesa 😭

2y trước

sama laa syaa , perut lapar sgt tpi nak bgun makan tu lasung xboleh , pening auto mntah.. nasi pon xlalu nk mkan , sya pon mnum oat jaa boleh laa than lama skit tido .pastu dah bgun lapa lgi 😂 ..smpai xtaw nk makan apa smua xlalu 🥴

Sy kdang2 selera kdang2 xselera,,mual2 tp xmuntah,nasip baik xda pening.cuma xda selera ja dan sensitive bau

saya nak masuk 9 minggu sama juga x selera nak makan nasi .. kalau roti ke ap boleh makan

2y trước

Boleh la buat roti pizza or roti garlic Bakar nyummm

saya baru masuk 7minggu sama juga x selera makan. stress rasanya 😭

2y trước

Samaaaa