Ada ke yang waktu mengandung jadi gatal satu badan tanpa punca ? 🥲😅

Gatal badan

27 Các câu trả lời

Start 25weeks, bdn start gatal2. Mula2 kt lengan, pastu gatal sluruh badan. Dh la raya time tu. Rs nk nangis bila xdpt tdo sb mggaru, nk buat apa2 pun rasa x slesa. Sbulan lebih jugak la kne gatal2. Tu. Start kurang lepas pegi jumpa doktr pakar kulit. Doktr bg ubat tahan gatal (yg bole d makan utk ibu mengandung) n skli ngn krim gatal n losyen badan. Alhamdulillah, mmg serasi. Doktr ckp sb hormon mengandung. Ubt yg dia bagi skadar utk kurangkn je kata nya, sb nk btol2 baik kne tggu lepas bsalin. Tp alhamdulillah, x smpai 2 mggu mkn ubt, gtal2 dh stop. Skrg cuma nk hilangkan bekas parut dia je. Satu badan bparut 😢

Saya pulak memang ada eczema. Semenjak pregnant eczema saya tak hilang2 even takde apa yg trigger dia. Selalunya sapu steroid cream & aqueous cream dia akan surut & hilang, tp memang tk hilang2. Tiap pagi bgun tidur, jari yg eczema tu merenyam2 gatal, rasa panas je. Kita garu sampai darah2. Bila dia tak gatal, dia jadi kering sangat, merekah mcm kulit pecah2 sbb kering. Pedih sangat. Rasanya sebab pembawakan baby, takleh nak buat apa jugak melainkan bertahan 🥲 ni dah 19w4d pun still muntah2.

2y trước

BETUL SANGAT !!! 🥹saya akan cuba ikut tips awak ni .. ( kalau makan / pegang something rasa gatal terus stop ) terima kasih banyak kak .. semoga kita cepat sembuh dari penyakit eczema ni k 🥰🤗

Sy gatal start masa trimester ke 3 @ 30 weeks.mula2 gatal tapak tangan then tapak kaki..kemudian satu bdn.lebih teruk pada waktu mlm.sebulan x blh tido.try gugel rupanya cholestasis in pregnancy.terpaksa bersalin awal secara czer sbb bile acid terlalu tinggi yg boleh sbbkan baby mati dlm perut.sape yg ada pengalaman mcm sy better jumpa doc cpt

saya pun teruk kena, mula pregnant celah ketiak ja gatal, mula dia naik bintat lama2 jd lebar dan hitam, masuk 9week dia jd gatal satu badan, p klinik dokter cakap saya eczema, dokter bagi ubat sapu ja, eczema ada ubat dia tp dokter ckp you mengandung i tk boleh bagi, Alhamdulillah skrg dh kurang, saya mandi guna sabun cetapil

saya 🙋🏻‍♀️ . sangat menderita ya .. sepanjang pregnant tu gatal satu badan ( perut , belakang badan , lengan , pelipat kaki , leher ) 😭 nak tidur tak tenang . Tak boleh pakai baju cotton tak selesa . Kena pakai kain loose yang licin . Tak ada ubat yang mujarab . Da bersalin nanti baru hilang .

sy masa trim2 gatal sguh kaki. sampai berdarah garu. nk stop x boleh sbb makin garu makin sedap pulak. tgk² dua² belah kaki sampai berkudis. sapu ubat dari klinik kulit bru hilang gatal. Alhamdulillah skrg dh trim3 gatal² dh hilang. cuma parut tu tak hilang.

Alhamdulillah saya masuk trimester dua terus hilang gatal2 badan.. tapi habis lah berparut kaki sebab tahap gatal tu garu sampai darah.. sekarang trimester dua takda alahan apa2 dah.. muntah2 pun dah stop..

2y trước

Sya dulu pernah gatal Stu bidang Smpai ada darah keluar ,,,sudah baby umur 4 bulan baru lah body jadi seperti biasa dan cantik ...Jagan risau ya

saya mngandung 26 minggu baru ada gatal² ni .. ni pun baru je 4 hari badan gatal² .. naik bintik kecil²,sampai nak tido pun susah, asyik menggaru je ..🤣x thu ape punca nya

yee sama sis. saya nak masuk 10w baru beransur hilang gatalnya. selain tu, doc just bagi lotion calamine je. sbb katanya alahan mengandung mmg tak dapek buat papo.

saya dari awal sampai sekarang 35 week.. masih gatal2 1 badan.... abis melecet di garu.. sama macam anak 1st.. lepas bersalin baru hilang semua tu...