mkanan apa boleh naikkn darah..sya drah low 10.6

10 Các câu trả lời

Saya hb okey dari buka buku, skrg nak msuk 6 bulan masih cantik. masih 13 1. Amalkan buah delima/jambu batu, saya sehari amik salah satu, setengah biji mcm tu. 2. Ambil ubat tambah darah dengan air sunquick kosong, atau jus oren tanpa gula. 3. Snack saya kekacang mcm gajus, badam, semua beli yg campur2 je tu, makan jangan lebih, dalam secawan/setgah cawan kecil sahaja. 4. Sejam sebelum tidur saya amik kurma ajwa 2 biji macam tu 5. Caffien saya mmg tak minum. Macam kopi, teh, coklat. tapi kalau nk minum jarakkan dgn makan ubat tambah darah. 6. Makan saya makan mcm biasa je, cuma cukup, ada nasi, protien, sayur2. Sis try mana nk tau, naik lepas ni, tapi ni saya amalkan dri awal prgnant. 😊

2y trước

wc sis😊

Saya haritu masa buka buku pink pun 10.1 saja. Saya makan buah delima. Lepastu terus naik jadi 11. Lagi bagus kalau lepas makan ubat tambah darah tu, makan buah yg tinggi vit C macam jambu, oren.

masa tu sy buka buku 12.7 lepas sebulan 10.8 jadi sy amalkan makan tembikai,buah naga , bnyakkkan makan sayur bayam merah minum susu hl...2 minggu cek DH naik jadi 11.7

Cuba makan ubat tambah darah tu dgn air sunquick kosong. Sy amalkan tu je mmg naik. 2 hari sblm checkup mesti makan kerang, daging atau buah delima.

saya tak boleh telan ubat yang KK punya, cuba ubat dekat farmasi Maltofer, atau makan jambu, buah buahan lain, bayam ke.

kerang,hati ayam, sy pn hb low,ubat mmg x blh skip.ubt sel drh merah sy kne mkn sehari 400mg.klu x mkn ubt,nk tumbg

Selain mkn ubat zincofer, saya minum susu kambing sehari sekali. Yg susu tepung bancuh. Dr 11.5 jd 12.7

Makan jambu batu hari2, beli pati delima bancuh kosong minum try buat saya amalkan tiap hari hb saya elok

2y trước

Zincofer tu dah ada acid folic lengkap semua. Sebab tu doc bagi 1 jenis ubat je.. Saya tak boleh makan zincofer sebab sembelit berdarah bila makan saya tukar maltofer tu pun dah lengkap asid folic semua.

Saya makan iberet pastu selalu makan bayam & kerang. Alhamdulillah, hb naik.

Jambu batu, bayam, kerang, daging merah,