SPOTTING BROWN

#firstmom tiba2 pagi ada spotting brown at 6weeks preganant, monitor dulu sebab tk banyak. tengahari tiba2 dh penuh seluar. cepat2 pergi Klinik. *Pergi klinik, tiba2 doktor ckp, awk tk mengandung pun. scan perut and siap check dri bawah. pastu bg assumptions maybe ada fibroid la kejap pcos la kandungan anggur la. doktor ckp tkda kantung and siap suruh buat upt lg sekali kt klinik. upt 2 line, doktor ckp tak mengandung juga sbb lg satu line samar2 (padahal masa tu dh petang). bila tanya kenapa sy pening, mual, emosi unstable kalau tk pregnant. doktor kata tu fake pregnancy symptom kalau fibroid. tp masa consultation doktor asyik ckp rahim besar dari usual. bila tanya kenapa dia buat assumption lg, kata yg maybe tu sbb dh 2 bulan tk period. so spotting tu = awal period and MAYBE this time dtg lama. bila tanya doktor psl assumption *, dia suruh pantau je 2-3 bulan baru dtg checkup lain. suami tk puas hati dgn jawapan, kalau btl tk mengandung takpalah tkda rezeki, tp dh assume mcm2 penyakit, suruh bertenang and tunggu?? kitorg terus pergi klinik pakar perempuan, check balik apa yg doktor ckp. alhamdulillah sebenarnya mengandung, tp 4 minggu. so tk nampak sgt. doktor pakar pn siap check ovary and semua yg doktor tu ckp, all are okay. share my experience here to future mom kalau boleh ada spotting pergi KK or klinik pakar wanita sahaja. They more detail. and take every point kita ckp. Apa pun skrg tgh ongoing makan ubat kuatkan rahim and tambah darah. doakan baby sy sihat je ye 🥺🫶

11 Các câu trả lời

My case, pernah period tak datang 3bulan. And trying to conceive anak ke-4. Pergi klinik private. Pastu diorang check ovary, ambik sample darah, air kencing semua. Diorang ckp hormone problem. Pastu bila i tanya macam2 soalan, dr perempuan tu message dr lain tanya opinion and kept me waiting in front of her for a good 10-15minutes. Pastu prescribe i ubat. Bila tanya lebih2 dia cakap takde apa, memang kena solvekan hormone problem. Pastu dia ckp husband kena send semen sample kat lab puchong. Ok la, kitorang pun bust apa yg dr tu ckp. We spent almost 3-5k just for this, going back and forth for the testing. Last2 bila follow up dgn clinic, takde jawapan. Pastu asyik tukar2 dr. So bila jumpa dr lain, i kena cerita balik dari awal pasal testing la semua la. Rupanya, dr locum. Last2 i tak pergi dah klinik tu. Pastu mls dh fikir pasal TTC. 1 year after, found out im pregnant. Terus pergi klinik pakar O&G. Extremely detailed checkup and explanation. The o&g cakap, supposedly dr locum tu takle simply precribe ubat kat i. Ubat tu tak sesuai because i found out i ada brain tumor. So my current o&g buat extensive checkup and i went for treatment. I gugur baby tu sbb i kena covid masa pregnant. Tup2 alhamdulillah this year march im pregnant again and 100% fully checkup with the O&G. mahal but berbaloi and sgt2 detailed. Even the dr texted me remind next checkup bila, do and donts and i can text the O&G anytime to ask questions. Alhamdulillah i met this O&G memang peace of mind la. Now im 23weeks. Due on early december. So, klinik/ hospital pakar gov/ private lagi bagus dari klinik private biasa.

saya pun pernah ada pengalaman mcm ni masa 1st pregnancy . tp different story . Ada spotting then pergi klinik scan doc tu ckp tak nmpk kantung maybe luar rahim . Dia sampai panggil pembantu dia godek² dkt bwh tu ckp tak nmpak . Then dia buat surat refer hosp terus ke o&g doc masukkan jee terus nmpak dah kantung tu . Doc tu ckp ehh ni ada jee ni elok jee jelas nmpk mcm mana klinik tu ckp luar rahim . Kerisauan saya sebelum tu Allah jee tahu bila suspek luar rahim . So pengajaran dkt sini kalau tak puas hati kita jgn fikir banyak pergi jee check dkt tempat lain . sama mcm kes sis ni jugak . Take care sis .

Terima kasih sharing sis, saya baru 3 minggu lepas, spotting n sakit perut, terus ke klinik, doc scan takda kantung n upt saya terus jadi negative dia kata saya dah miscarriage sbb kebetulan terus bledding dkt klinik tu, dia ambik darah beta hcg & result next 2 days tu mmg tak pregnant/ miscarriage, sbb sblum tu saya check clear blue 1-2 pregnant. Takda rezeki, tp geram juga sbb memula tu doc kt klinik tu bg ayat cam tak betul siap tanya betul ke kita check kita pregnant la apa.. huhu, takpelah Kalau miscarriage semoga ada rezeki nanti aminn

ehh sama mcam sy...hampir 2week sy spotting ..dri 5week pregy .bila tnya nurse di kk ..dia ckap normal...g scan pun dokte cakp normal je tu...smpai lah 7week tak stop spoting lendir² coklat sy g klinik puan...terus kena muncung itik tvs smua...smpai kan dokte tu marah sb misi kk ckp itu normal...alhamdulillah..lepas mkan ubat kuat rahim dah takde spoting skrg dh 8week ..bby ..jntung bby smua dh nmpk..

Ya betul saya selalu comment kalau nk ke klinik better terus ke klinik pakar o&g terus. Mesin pun canggih2 belaka. Kalau setakat klinik kecik2 yg biasa ni kadang locum pun ada 🤦🏻‍♀️ Invest lah sikit mommies asalkan puas hati dgn jawapan pakar

1y trước

Saya selalu ke hospital columbia , ada ramai pakar O&G. Boleh pilih nk yg mana

sy prnah spotting msa 6w scan nmpk kntung n doktr ckp bntung kantung xcntik.klau bnyk drh bru g hptal smla.sy tggu smpai 2 mggu.alhamdulillah dh nmpk baby n jntung.bnyak kn rehat je.skrg dh 18w pon

berapa cost ya sis untuk cek kat situ? saya baru 6w1d arini. tapi ad keluar sikit dark brown spot 3 hari lepas. setakat ni sye taktau sama ada klinik swasta okay ke tak. sbb sye stay sini pun baru je lagi

1y trước

make sure sis pergi klinik pakar sakit puan atau klinik kesihatat sis. dont simply go random klinik general. kalau pergi klinik pakar roughly 120 ke bawah depends klinik, consultation and ubat. sy dpt 2 ubat so mahal sikit.

btul sy pon cmtu sbjik laa...kalau pape jgn g klinik biasa..g pakar puan yg betul2 scan.. kalau x assumption byk sgt...dua line pon kta xla.."yeke?" ekk...kita lak doktor dia tya kita

Saya pnah masa 5w, smpai skarang sy tak ke klinik tu..mnyampah la, patut reassure & cakap elok2, ni ada kata yela 5w patut dh nampak kantung, eee..skrg saya dah 25w

1y trước

ye sis, doktor tu siap gelak2 sinis.. sakit pula hati ni. alhamdulillah, moga sis baik2 je ye

Sis msa cek upt double line da p klinik krjaan untuk cek darah?

1y trước

tak pergi klinik kerajaan. terus pergi klinik pakar wanita, dia check lg sekali dri bawah sbb rahim kembang and "bengkak". bila scan dri bawah lg sekali alhamdulillah ada kantung