Susu badan & period

#firstmom #pleasehelp Assalamualaikum, saya fully breastfeeding tapi bby baru umur 2 bulan lebih saya dah period. Is it normal? Ke air susu sya dah drop sbb tulah sy period? Atau mmg ada juga masa mnyusukan badan period still teratur? Tolong mommies, sy takut susu sy drop sbb bby sy fully breastfeed.

9 Các câu trả lời

1. normal 2. tak semestinya. sebab badan ibu lain2 kan. ada yg fully bf period macam biasa, ada yg selepas 6 bulan baru period. ada yg jadi irregular period. mcm sy, waktu anak 1st lepas 6 bulan baru datang period itupon selang 2 bulan sekali. selepas umur anak 1 tahun lebih baru period sy jadi regular. yg anak 2nd ni waktu bby 5 bulan sy dah start period & period sy regular. 3. normal juga bila period, susu badan akan drop. mcm sy 2 hari mcmtu susu drop. hari ke-3, kuantiti susu badan dah kembali normal. depends. so, waktu susu drop anak sy akan jadi fussy xpuas minum. mcm sy ada backup stok ebm. selepas sesi df, sy akan topup bagi susu badan dlm botol. suggestion sy klo sis tak ada backup stok ebm. sis kerapkan sesi menyusu bby. monitor juga pampers bby. as long as air kencing warna jernih & berak kuning mustard should be ok. sis pon kena minum air masak banyak ya. semoga membantu.

normal awak. ada je yg dtg awal dn ada juga yg dtg lmbt period. bergantung pada hormon susu dlm badan awak. xperlu risau selagi awak jaga demand dn supply awak susu bdn awak xkn stop. cuma bila masa time period tu ja susu akan kurang sikit dari hari biasa. habis period susu akan maintain mcm biasa balik. sy masa 1st baby mai masa baby umo 6bulan. baby minum susu bdn smpi usia dia setahun 2bulan. stop bukan sbb susu bdn xdk. stop sbb doctor advise masa tu tgah preggy 2nd baby☺️

sy lepas bersalin, habis je nifas terus period. fully bf. anak 1st cmtu, anak 2nd pn cmtu. lain org lain lah badannya. biasa lah tu lepas pantang susu akan drop sbb dah kurang jaga pemakanan, mula kerja, stres dan lain2. normal. susu kita byk mana pn sbenarnye ikut demand baby. baby tak kuat menyusu, susu pn akan berkurang ikut keperluan baby. sbb tu biasa org dlm pantang akan simpan stok susu, sbb masa tu mmg susu meriah.

Waalaikumussalam wbt.. sy masa dlm pantang pun dtg period.. mmg cpt regular balik period sy.. susu masa tu meriah.. tp masuk bulan 3 hari tu susu drop bila mai period.. tp sy xsempat makan sama.. sy pun fully bf sis.. alhamdulillah setakat ni masih cukup lg anak susu dan period regular..

Normal, sy pun lps habis pantang terus peod. So far susu okay je awk, cuma masa peod je susu drop kejap..byk minum air masak.. Habis peod okay dah.. Jgn byk pk sngt awk..

normal sis.. saya baby 2 bulan lebih period dah jalan mcm biasa mcm sebelum ni. susu pon still maintain ada lagi. sis jgn risau ya

normal jelah.. hormon badan tiap org x sama..

normal