bacaan gula 1st 7.8, sangkut gdm ye😥 doc suruh minum air gula awal,baru 14weeks dah kena minum😢

2 Các câu trả lời

sy hr tu 9 w dah start minum air gula. 7.4. nurse kkia kata 7.8 ke atas dah kira gdm. nurse bgtau gdm boleh mnyebabkan keguguran bayi, berat lahir bayi lbh 4kg (susah melahirkan scara normal) bayi lemas smasa lahir, klahiran pramatang. manakala kesan kpd ibu boleh mnyebabkan komplikasi diabetes, pre-eclampsia dan masalah buah pinggang. so, kena kawal pengambilan makanan/minuman tinggi gula.

sama lah saya pun sangkut. nanti kena buat bsp baru kita akan dpt tahu sama ada kita kena on diet atau mkn ubat. janji jaga pemakanan sis