hai saya nk tnya klau kita selalu skip obimin bahaya x hummm sy kdang2 terlupa mkn . saya dh 13weeks

first mom#firstbaby

2 Các câu trả lời

sebenarnya, semua supplement mcm obimin, folic acid dan lelain tu utk supply nutrient yg secukupnya.. takdelah jd bahaya tp kalau awak kurg certain nutrient tu, mungkin akan ganggu pembentukan bayi. cth awal pregnancy up to week 16 wanita preggy kena mkn folate (acid folid) sebanyak 400mg-600mg setiap hari. kalsium pula sepanjang mengandung kena 1000mg - 1200mg. supplement yg doc bg tu cuba cover 5mg je acid folid. the rest awak still kena dptkan melalui makanan. makanan yg high acid folid dan vit lain mcm buah oren, kurma, dan doc suggest sy minum susu anmum materna. sbb 2 gelas anmum materna tiap hari mmg cover cukup utk iron, acid folid, calcium dan lain2.

folid acid ni penting di awal pregnancy utk membantu pembentukan saraf dan otak bayi.. so kalau boleh jd kurg dari folic acid. 1 biji oren ada anggaran 50mg folic acid. so tiap hari sy amalkan 2biji oren + 7 biji kurma (lebih pun takpa kurma bagus). dan 2 gelas susu anmum. haritu hb sy sgt2 la low 8.8 je tp alhamdulillah sejak amal makan kurma n anmum hb dah naik jd 10. pregnant mum kena 12 hb nya.