Kalau baby kne ekzema,ibu menyusu kena pantang makan apa2 tak ye?

Ekzema ni lambat tak nak baik?baby dok tergaru2..g farmsi dia bagi ubat sapu..sian tgk baby

4 Các câu trả lời

Pengalaman saya.. ank eczema.. Masa tu an k saye 4 tahun kena eczema.. mula dari kepala.. lepas tu merebak satu badan.. yg saya buat pergi jumpa pakar kulit.. doktor cakap ank saye kena atopic eczema.. so doktor bagi krim pelembab & krim kurang kan gatal.. (steroid) x perlu pantang mkn doktor tu ckp… berbulan² saya follow up dekat spital tapi xde hasil nyer… saye stop follow up spital.. pastu try segala mcm org jual krim eczema dekat fb.. ade gak lah berkurangan nyer.. dalam masa yg sama saye cuba pantang mkn… makan ni kena try & error.. mcm ank saye x boleh mkn ayam.. klu mkn ayam die akan gatal & eczema die naik… lepas tu ank saya x boleh berpeluh sgt… nnt eczema die naik… ape yg saya nampak makin membesar eczema ank saya berkurangan tapi tetap ade la eczema die… skrg ni saye cuma pakai lotion snowhite je bila eczema die meradang ank saye skrg dah umo 12thn…

12mo trước

Klu awk pantang mkn… kesian la baby xde khasiat bila minum susu… hmmm cuba pakai lotion snowhite strawberry…

Ya, kena pantang sis. ibu menyusu banyak benda tak boleh makan. - Gluten (roti, biskut, kek, kuih muih, mee kuning, pasta, popia, wantan dan apa sahaja dari tepung gandum gula putih - Fastfood - Process food - Dairy products Ni semua makanan yg sis kena stop kalau anak ekzema. Nanti bila anak dah heal sikit², boleh try makan balik ☺️

Kena pantang sis.. boleh join group tele ekzema&alahan… dlm tuu sis boleh tnye je ape2 .. dlm tuu jgk coach ada bgtau kena pantang ape.. eczema lmbat baik sis.. anak sy gatal sy sapu relief clay dgn rescue cream.. sis boleh join group tele yee..

Bawa jumpa doktor tak?

12mo trước

Kalau ekzema kena pemeriksaan lanjut daripada doktor, awak. Tak boleh sebarangan pakai ubat atau cream. Bagi saya lebih baik bawa anak ke klinik pakar kanak-kanak. Biar doktor yang buat pemeriksaan lanjut.