nak meluah sikit.

Dari trim 1 sampai skrg dah trim 2 , still muntah2. muntah nya pulak kdang sampai non stop. skrg jgn kan mkn. minum pun muntah. give up rasa. betul2 dah mental breakdown ni. badan takyah cakap lah. lemau habis.. #1st_pregnacy

28 Các câu trả lời

Sama lah nasib kita. Sampai baby dah nak keluar msh muntah. Boleh minum air 100 plus utk tambah air dlm bdn dan air garam(ORS). Mkn bubur sikit2. Minum air guna straw. Klu takleh mkn atleast minum sikit2 utk baby sbb klu awk tak mkn minum end up nti kena admit masuk air dlm wad sampai kandungan garam dll dlm bdn stable. Amik buah oren dan cium2 bau awk akn rasa lega. Bila dah ada selera dan semua dah ok, it's utk mkn sebanyak yg boleh. Dan mkn d awal pagi sblum perut masuk angin. Mkn on time. Sbb yg buat kita mual2 muntah2 pening2 is angin dan tak mkn on time. Semoga Allah permudahkan segalanya. Semua yg awk lalui akn jd worth it bila baby dah keluar sihat nti. Stay strong and positive. Awk tak sorg.

Betul...itu semua rezeki x ramai dpt morning sickness tau.. Enjoy your moment... Saya smpi beranak muntahnya...cuma beza pregnant yg pertama muntah... X leh masuk dah... Pregnancy yg ke 2 dah muntah nnt top up balik..... 😁🤗 Klu kita redha nant baby kita pun tenang je... Dah keluar nant pun behave je mmg kene jaga emosi... Trimester 1 je saya suka cari gaduh ngan suami saya padahal dia x buat apa pun... Nasib baik faham dah... Klu kita cerewet nant baby pun cerewet.... So enjoy je... Saya berpantang cara czer dah dekat 2 bulan baru baik... Mmg stress tapi kene cari positive thinking enjoy je... Klu kita rasa susah ramai lagi susah...

Sy pun Sama..alami morning sickness yg brlanjutan smpai skrg even dah 31 weeks..tp bila Rasa pergerakan anak Rasa syukur yg X terhingga..first dn second trimester sy mual Dan alami sakit2 bdan..masuk hujung second trimester sy mula hilang deria bau..tp sy dah X mual.. mungkin sbb sy X dpt bau apa2 kowt..skrg dah masuk third trimester sy dah Ada deria bau tp mual blik..bila sntuh air jea trus akn muntah2..bdan pun asyik berangin jea..tp nie lah nikmat yg sgt Indah..please pray for my journey as a first mom to be😘

samalaaa. sllu je nangis sorang² sbb tk tahan sngt. skrg dah nk masuk 6 bulan pun still alahan. tp ni bru ok sikit. tkde dah nangis sorg². mak sy alahan dari first trimester sampai nk bersalin. bila fikir balik, kenapa mak kita boleh tahan, tp kita tk boleh? huhu. masuk trimester 2 sy bru start fikir panjang. tp ada je nangis sikit². 🤭 apapun bersyukur Allah bagi rezeki anak ni. bukan senang nk dapat zuriat.

Salam sis, tu normal sis sy pun masa first pregnant tu mcm tu jugak, hari2 menangis, bak tido nangis, bgn tido nangis sbb badan kepala semua rasa tk sedap, rasa nak give up tapi bila pergi scan dengar jantung baby, allah rasa bersalah sebab fikir mcm tu.. insya Allah nanti hilang la sickness tu , kuat sikit yaaaa be strong 🥰

4y trước

Samaaa.. Tgh lemah2 alahan plus demam masa tu. First time dr scan.. Dgr jantung baby.. Terus nangis serba salah pun adaaa.. Sbb kita asyik fikir badan kita susah nak hadap.

sis saya anak pertama . dri awal mengandung . sampai da masuk LB nak besalin muntah . stress ya amat sis . giveup terok . tapi nak taknak kena makan jgk untuk baby . skang preggy anak no 2 da 29w still sama jgk . masih muntah jgk . agaknya sampai besalin laa ni. bertabah la sis. dugaan mengandung ni mcm2 🤣

kakak ipar sy jenis mcm awk sis, alahan smpai trim ke 3 terus.. dia punye kuat muntah tu dhla byk benda xleh mkn, kdg gelak lebih pun termuntah2.. 😂 xtau nak kesian cmne kat dia.. harap sis kuat jela ye, tu la pngorbanan kita mak2 demi nak dptkan baby, nak xnak kena lalui jugak..

Saya masa kandungan masih baru pun asyik muntah sampai rasa lemah badan. mcm nak give up pun ada. tapi taknak perut kosong, makanlah buah, atau roti subway ke. kalau boleh minum susu. kurma pun boleh bagi tenaga. Don't give up and good luck!❤️

Sy ank no 3, skrg dah 31 weeks.. Masih muntah2... Makan pon masih kurang selera, berat pon spnjg preggy baru naik 4kg... Bertabah lah mummy... Allah bagi ujian sebab kita mampu.. InsyaAllah lahirkan hafiz hafizah soleh dan solehah....

Sabar sis. Saya dah trimester 3 still muntah juga mesti selang dua hari mesti muntah tapi takpa lepas muntah saya makan balik tapi dlm portian yang kecil dan kerap makan. Fikir baik baik yaa sis! Minta Allah jaga kita dan bayi 🥰