Pantang mak mentua

Dah 30 weeks tak bole beli pampers katanya sbb anak belum lahir takut terjadi benda yg tak patut terjadi bila sediakan awal tak boleh beli barang anak klu nak beli mesti jenama johnson je dah la anak pertama ksian btul x bole excited nak sambut anak pertama apalah nasib smua kena ikut mak mentua 🤣

14 Các câu trả lời

Klau ikut org tua mmg mcm tu. Paling marah klau sy beli brang baby awal. So sy buat mcm ni. Masa 4 bulan lebih sy beli barang pantang. Sy ckp kalau jdi apape sy tetap kne pantang. So beli je set pantang tuh. Pastuh sy beli tungku. Yg siap ibu anak. Pastuh sy beli car seat stroller dulu. Sy ckap bnde tak expired. Lagipun ada promo. Mcm tuh lah beli sikit2. Sy add to cart siap2 kira kos inform kat husb. Masuk 5&6 bln sy beli baby swing, beli barang lain kcuali baju, bedung pampers tuh smua. Masuk je 7 bln trus beli baju mitten bedung pampers. Dia tkleyh ckp ape sbb sy ckap beli brang baby nnti dah 7bln. Tiap kli brang smpi dia tnye amende yg dbelinya 😂

1y trước

Ha ah betull. Mmg ad expired. Kitorang dpt car seat free tpi sbb dh expired span pun dah nipis so beli baru. Cuma kitorang mmg beli brang mcm tuh awal. Bila org tua tanye kita ckap jelah beli awal sbb ada promo. Lagipun brang tuh tak expired. So dia diam 😂 klau tak mmg dia bising je beli baby swing awal, car seat awal, stroller awal, katil baby awal. Dia suruh tunggu baby kluar baru beli tapi kitorang pantang sendiri so mmg tk smpat nak membeli lpas brsalin

30week tu nak jalan shopping2 barang baby dah mengah. saya buat detail scan 23w tahu jantina terus shopping barang baby sikit2. lagipun beli sikit2 tknmpk sgt duit terbang sekaligus. tiap bulan elok beli takde terasa habis duit byk.beli lewat2 pastu nnti nk beli lengkap mmg terasa sgt pastu kekadang takut tk cukup duit.saya Alhamdulillah makmertua okay je tak kata apa. tapi mak kandung sendiri yg tk bagi beli awal hahaha saya beli juga 🤣. kang pape urgent atleast barang kita dah ada. yang mana boleh beli online beli laaa sikit2 dulu.

Aduhai sabar lah klu dpt mentua yg dia rsa dia betul semua.. xkan bila kita dah xlarat nak bwk perot baru nak susah payah pegi cari barang apa smua. klu sy, sy beli je xyh dengar mak mntua tu. lagi2 klu kita beli guna duit kita. apa ke benda mitos sgt tu alahaii.. klu kita sdh direzekikn utk dpt anak sebesar apa pn mslh kita anak tu pasti akn lahir dgn slmt dan baik, klu dah bkn rezeki yg xde mslh kesihatan atau apa2 mslh lain pn psti blh ggur (ni umpama je) xde la kaitan nak beli brg awl2 smua tuu..

Nak beli barang2 baby tu pakai duit mak mertua ke? Kalau x pakai, beli je barang2 tu. Yg tgh mengandung sekarang puan. Yg nak sakit beranak nanti pun puan. Bukan mak mertua. Yg nak kena menyusukan, kena jaga baby sampai x cukup tido nanti pun puan. Org kata sediakan payung sebelum hujan. X kan tunggu dah beranak baru nak beli barang. Time2 ni biasanya org dah siap2 ready barang dah sbb baby ni bukan boleh jangka bila dia nak keluar. Bila2 je. X tunggu pun due date. 😌😌

hahahaha orng tua ni memang pelik². sy kalau beli barang memang tak bagitau mak ayah, lagi² mentua. sy start beli time pregnant 24w. beli time ada sale je. tu pn beli sikit². alhamdulillah skarang dh 29w tinggal sikit je lagi nk beli. slalunya sy add to cart dlu, pastu survey harga. kalau mcm car seat, stroller tu tak beli pn, kakak ipar nk sedekah. jimat dh kt situ. lagipn orng kata benda² mcm tu membazir kalau beli. awal² ni newborn tak pakai sngt pn

Beli je hahahhahaa anak awak sisss. Ingat tu je ini ank awak. Kalau x nnt asyik terikut je mak mertua/orang lain. Jenama johnson sy xbeli pn sbb ada kes kena tarik balik. brand tu laaa sy paling elak. takyah ikut sisss sis buat je kajian sendiri nk sabun apa pampers apa mkn apa..org lain punya pendapat boleh buat rujukan je tp yg buat tu biar sis n suami haaa zassss 😂

Beli je sis. Mcm sy masa anak 1st dlu bersalin awal. Mmg kalut dah masuk wad husband g tangkap muat je beli baju newborn kt mall. Sbb mcm ni jugak la. Mak mertua bising kalau beli brg awal. Tiba² kena bersalin awal sbb severe preeclampsia🥲 Ni pregnant anak 2nd skrg ni sy prepare awal je. X layan dah ckp org😄

daa di kira mcm syirik pulak....kite manusia tak boleh nak melebih2 risau pada benda yg belum berlaku...ibarat mcm kite tk percaya pada Allah pulak...beli je sis....saye 25weeks da beli segala barg bby termasuk laa pempes semua...senang da hujung2 takde pk nak bli ape...tggu hari nak bersalin je

1y trước

Betol tu. Sy masuk je 3rd trimester semua dah setel. Dah siap2 letak terus beg dgn pampers dlm kereta in case ada emergency. Kalau pegi mana2 pun x risau sbb dah prepare dlm kereta. 3rd trimester ni dah boleh dok relax2 je x payah pening kalut nak fikir dah. Tunggu beranak je. Hahaha

aikkk.. bkn apa sis Zaman skrg ni bnda2 MCM ni patut buang tepi dulu.. sbp kita ni bkn ya sllu berduit lgi2 kje MCM suami Sye ad kje ada gaji .. Sye beli ikut kemampuan suami.. Sye beli dan kmpul Brang perlahan2 .. Sye ckp MCM ni pn sbp ada owg ckp MCM tu juga... hrmmmmmm Allah yg beri rezki bkn dowg..

jgn kate mak mntua..mak sy pon gitu,hehe org dlu2 kan.sudah nye sy buat sume nye diam2 je.tu kn kprluan kte n suami,ikut bjet dn kmmpuan..lg pn bile msuk 28 week ad nurse2 yg da tny brg bby da prpre ke..da bole ltak dlm krte tkut emgncy kn.