anak tak nak breastfeed

da 3 hari anak tak nak minum susu badan. dia nak guna botol juga. terpaksa pam.. before nie mmg campur susu badan n formula. sebab anak minum byk . bila dekat dia ke puting terus dia nangis tak nak.. anak saya baru 2bulan. macam mana nak bagi anak susu badan balik ya? ada siapa2 mcm saya juga ke? saya da paksa dia minum cuba juga tapi tk boleh dia nangis kuat2 😔#ingintahu #firstmom #seriusnanya #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

1 Trả lời

mungkin baby dah nipple confused & senang hisap botol tak payah sedut kuat. kalau bf, baby kena usaha lebih supaya susu keluar. tips nya; jgn bg masa dah last cue lapar (menangis). elok bagi masa dia mamai2 baru bgn tidur, saja2 bg bila dah gap dekat nk sejam. utk dia bau2 balik. & ibu kena kerap bonding dgn anak, kt rumah ibu pakai bra sahaja & baby tak payah pakai baju. dekatkan dgn dada, badan kita. & sambil2 tu offer dia lg. mmg makan masa, kena sabar & konsisten kalau puan mmg nak bf. tp kalau nak pam & puan sanggup pun terpulang. ikut mana2 yg puan selesa. yg penting puan jgn stress & enjoy the journey.

1y trước

takpe insha'allah boleh!! kena sabar sikit ye. kalau puan nk pam susu badan & masuk botol takut puan penat. epmom kena betul2 jaga waktu pam. moga berjaya yaa. pujuk2 sikit baby hehe ajak dia borak