Puasa & Hamil

Bolehlah hamil 5 minggu meneruskan puasa selama sebulan?

10 Các câu trả lời

sis , sy yg 19w pon xpuasa dri awal . sy xberani , sy cuba shari pkol 11 pg dh lmbik , pening , xsedap hati . sy nk sngt puasa tp sy pikir anak dlm rahim . anak perlukn nutrisi dari kita . sy pkir puasa boleh gnti , anak ? mmg tu ketntuan klau dah jd , skurang2 nya kita usaha untuk anak . thun lpas sy puasa mcm biasa , masa ni sy ngandungkn anak sulung syurga sy , 10 terakhir sy tinggl puasa sbb mulut luar dn dlm sakit smpai nk bukk mulut pon xboleh . tp rezeki sy smpai buln 8 je arwah btahan dlm rahim sy . smpai sy slahkn dri sndiri , brpantang tnpa anak disisi . dn skrang alhamdulillah sy ngndung sy nk jage dngn baik , spaya sy x mnyesal dikemudian hari . mmg takdir yg Allah tntukan tp skurang2 nya kita usaha untuk kbaikan anak kita . trpulang pada sis , klau sis mmpu sis teruskn , tp klu sis rase xkuat , please tlong jgn pksa diri . jagalah amanah yg Allah bg sbaik2nya . masih ramai lg ibu2 yg mnanti zuriat brtahun . kita hnya mmpu merancangkn tp Allah lbih tau mana yg trbaik buat kita . ☺️☺️

sy tak sarankan dan sy sendiri pun tak puasa. bahaya..sebab waktu awal2 ni memang baby perlukan banyak nutrisi.. saya sanggup ganti puasa, anak ni anugerah dari Allah. puasa wajib tapi boleh ganti. arwah nenek sy pun ganti puasa lepas beranak setiap sorang anak.

Saya ada terbaca, awal first trimester tak digalakkan puasa sebab alahan and muntah2. And nanti gas naik teruk. Saya third trimester ni pun tak larat puasa sebab masih mual2.

bg sy...lau sis mampu n larat teruskn..kdg2 kite ad alahan...n xlarat sbb awl2 tu kn da rase perut cramp ...lagi stu lau boleh kurangkn pose sbb baby perlu nutrisi..

Sy 6w tak berani nk puasa . Sampai tghri je boleh tahan . Klo tak makan tghri , jadi sakit sangat perut ni . So husband pon ckp tayah puasa . Sbb anak first .

saya pregnant 6week pun tak larat rasa pitam nak pengsan . puasa boleh ganti sis nyawa kita ngan baby kena jaga ☺️ bukan mudah nak dapat rezeki macam nie

sy cuba juga puasa.tpi lpas sahur mesti muntah..lasttt xjadi puasa pun

elakkan puasa sebab baby baru nak membesar

klu baby xda msalah boleh je

bolehh