Makan nenas ketika hamil

Bolehkah makan nenas ketika masuk trimister ke2 kehamilan (16 minggu ke atas). Adakah ia berisiko pada kandungan. Terima kasih.

8 Các câu trả lời

Ni pengalaman sendiri. Mgkin asbab atau kebetulan. Masa awal pregnant xtw pon pregnant sbb bru kawen, tibe2 tringin mnum air nanas fresh. Blend sendiri n mnum abs segelas xtambah gula xtmbah air. Mlmnya makan kerabu mangga, somtam, kerabu megi. Org ckp tu semua tajam. Mmg esok lepas mkn tu sakit perut mcm memulas. Cek klinik pregnant, doc refer hospital sbb scan xnmpak apa. Balik rumah makan ubt rse sihat esok keje mcm biasa. Masa meeting tibe2 sakit dekat perut mcm bebola nk keluar, call husband dan masuk emergency terus. Dpt discharge, lusanya keluar ketul n doctor confirmkn yg sye gugur. Pada saya elakkn la benda2 tajam atau cuka. Klo makan sikit utk hilangkn teringin xde masalah, sekadar rasa sepotong dua cukup la. Alhamdulillah sye redha, dlm bln yg sama melekat balik, doctor xsempat nk pesan mntak jarakkan 3 bln 😂 Allah ganti baby cepat xnak saya sedih lama2 kot.. skrg jaga betul makan, tup tup masih ada gdm dan hb low.. neves rse

boleh ja..sy kandungan 8mnggu dh mula mkn nenas sampai sekarang..bukan takjaga kandungan ya..sy bertanya dulu sebelom mkn apa2..org tua kata boleh mkn tapi yg betul2 masak ..mkn pon berpada2....jgn berlebihan..

doc kta boleh je mkn. rsa tajam tu just dkt lidah je ye. ni pn sbb dia ada enzim apa tah. tk smpai pn ke perut or rahim kita. dia sma je mcm buah² lain☺️ cuma mkn berpada sbb maniskn. ☺️

sbnrnya tk ada masalah pun makan nenas, tk ada kajian saintifik mengatakan nenas tu tajam dan penyebab gugur. cumanya nk makan tu kena berpada, kalau betul utk hilangkan teringin, makan la sikit.

saya ade mkan time trimister ke 2... mkan yg btul2 msak... xde ape2 mslah...sbb xde kajian btul2 bgtau yg Nanas boleh memudaratkn kandungn.... skrg 31w

Nenas yg dah masak rasanya boleh je cuma berpada2

elak kan mkn nenas di awal kehamilan...

masa sekdar untuk rasa skit xpe