BP tinggi. Tips turunkan bp

Boleh tak share tips nak turunkan bp? Tiap kali cek bp mesti berdebar teruk lepas tu bacaan mesti lebih 130. Dah makan epal hijau dgn timun pon bacaan still tak okay #pleasehelp #firstbaby

11 Các câu trả lời

saya ada high bp bacaan paling tinggi pernah dicatat 214/104 ...tu pun nasib baik tak kena strok 😅😅😅 mungkin sbb biasa naik tinggi masa mengandung....ni petua la nah jangan amalkan sangat 1 ) asam keping rendam la 3 ke 4 keping dalam ayaq panas sampai la suam minum 2)oren Sunquick yg tudung merah... bancuh kaw punya jangan buh gula minum(yg ni terlalu cepat turun sampai boleh jadi jadi agak2 bila minum😁😁) lagi 1 jangan terlalu stress...banyakkan tengok warna hijau, pasang selawat dan berselawat bersama...bp naik kadang2 sbb kita terlalu stress atau terlalu banyak fikir masalah....cuba handle stress cara sihat👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

2y trước

Sama la ada darah gemuruh jugak. Nadi laju je time checkup tu. Bila minum sunquick tu mmg menjadi ye turunkan bp?

saya ada anxiety . awal pregnncy 150 ke ats . suami mainkn peranan , mmg layan princess abis , kdg mcm baby2 dia layan just to make sure saya sntiasa bertenang , tiap mgu bwk jln2 keluar clear minda . alhamdulillah ok masa 2nd trimester smpai la 36week . skrg 38week . bacaan capai 190 kdg2 , doc allert anxiety dkt buku pink , mmg suruh rest dlu , paling normal 150 max lps rest . xsure mcm mana nti bersalin , nk rsau xbole , x rsau pn xbole . stiap kali baby ngeras , jantung saya sgt2 laju . blm lg kalau btl2 contraction nti . doa kan saya ya mommies ❤️ 🥺

2y trước

Hye sis dah bersalin? Mcm mana ye sis handle anxiety tu. Saya pon akan berdebar setiap kali check up.

masa nurse nak cek bp tu, try puan cuba ignore keadaan yg puan kena cek bp. maksudnya puan cuba fikirkan/bayangkan benda yg boleh buat puan tenang. contohnya pantai ke, bunyi air terjun ke. saya pun before pregnant klau cek bp mesti neves pastu bacaan tinggi, masa pregnant ni saya cuba relaxkan hati, tak pikirkan sgt psal bp.. sbelum cek bp tu minta masa dkt nurse kejap utk tarik/hembus nafas, kadang sbb kita baru lepas berjalan ke meja nurse, jd jantung masih berdegup laju.. Alhamdulillah so far saya buat semua ni, memang bacaan okay

sy pulk hujung ² BP tinggi nadi laju.. pernah kena tahan wad 2 hari 😪suami tkdk kami terpaksa berjauhan Sebb kena pantang jauh.jadi emosi tk stabil.tk biasa berjauhan lama².. sis try rendam air asam keping dgn air panas pagi sebelum pi kk.nk pi baru minum.sy try bt ok BP tapi nadi pulk laju

2y trước

sy pun nk try sbb bp tiggi.

Saya pon saya.. bukan bp shj sekali nadi laju. Sampai kena tahan ward🤭 diri rasa dah habis relex tapi kenyataan dlm hati mcm nak luruh jantung.. klu misi atau doc tanya kenapa never ke? Saya cakap takot bila jumpa doc 🤣 xboleh tgk benda alah y cek bp. Auto cemas 🤣

2y trước

kdg2 ade nurse ajak kte borak2 tyme tgh check bp tu.. tu pun salah 1 cre nk hilgkn neves/x yah pkir sgt

rehat dulu dlm 15 minit lepas sampai klinik, tarik nafas guna hidung & lepas guna mulut. & mintak nurse guna cuff besar. sbb selalu cuff kecik dok tekan salur darah kita.

2y trước

Dah try nafas ikut hidung, lepas guna mulut tu. Still tak boleh calm down. Taktau la knpa nervous tu takmau hilang. Tp bacaan bp ada la menurun sikit. Tu pon sikit je 😔

sama. check kat rumah ok je, bawak 120. pigi klinik bp high ,cecah 150. anxious dan nervous. masih cari cara utk calm down mase check up.

2y trước

Sebiji mcm saya. Cek kat rumah okay je, bp okay nadi okay. Bila kat kk bp jd high, nadi pon laju

Kalau tak hamil saya boleh sarankan cara lain. Tapi bila hamil kena dapatkan nasihat pada yang pakar. Takut nanti ia memudarat bayi.

puan sama mcm sy. hehe pegi klinik bp mesti naik atas 130..berdebar lain macam,balik rumah baru hilang debar tu

2y trước

Sama la. Bila cek bp kat rumah okay je tak tinggi pon bacaannya sbb tak nervous. So Dr dgn misi awak cakap apa bila bp tinggi?

eh sama la.. tiap kali check up mesti BP atas 130.. tp bila test dalam keadaan baring normal pula bawa 120 hehe

2y trước

Kat kk tempat saya nurse tak pernah suruh baring. Mmg amik bacaan time duduk je. So bacaan bp everytime checkup mmg tinggi. Kat rumah okay je, kat kk baru tinggi 🥲