Tempoh pantang

Boleh share ke tempoh pantang mommies berapa lama? Ada beza ke pantang 40 hari dengan 44 hari? Nak tahu majoriti kat sini pantang berapa lama?

8 Các câu trả lời

Pantang ni ikut kita badan kita. Macam saya pantang makan2 44 hari. Dengan pantang ais batu. Pantang bersama lama sebab saya tak berani . Saya jaga pantang pon taknak badan sakit2. Tapi da bersalin anak sorang walaupon jaga pantang da tk rasa cergas kuat mcm anak dara. Ade je sakit pingang itu ini . Makanla jamu kalau baby da tak kuning. Tggu baby besar sikit la tkot baby panas.

Sy pantang 40 hari. Tp bkn bermakna boleh bebas terus nak lasak2. Cuma lepas 40 tu dah boleh la keluar rumah nak minum air sejuk ke apa tp still kena hati2 jgn lasak2 sangat. Angkat berat pun takleh lagi takut jugak kan rahim baru je kecut. Pape pun ikut ibu la mcm mana. Ada org sgt strict pantang wajib 40/44 hari. Ikut ibu selesa mcm mana ye.

Sy pantang 44 hari.. hari ni baru hari ke40 mknan sy mmg jga hbs sbb badan nk pkai lama kn.. minum sejuk pn x ambil… krja rmh sy hanya bt yg ringan je angkt berat x.. kluar rmh pn x.. nikmati perasaan jd princess slama 44 hari hehehe..

Sy xikut sgt bab tu. Cuma lpas dh 40 hari ke atas, baru sy start mncuba mkn mknan yg lain2. Contoh mknn bergoreng ke aiskrim ke hahaha.. so far ok je. Depends on individu tu sdri juga sbnrnya.

sy ikut ap nenek sy ckp , pantang 40 hari , sbb klau 44hari , 4 hari akhir tu mudah tumpah darah , entahla betul ke x , kdg ckp org lebih tua ni ad yg berguna juga 😅

sy selagi mana rsa xslesa bjln.. dan xblh dduk bsila slagi tu sy bpantang ..tp guideline ttp 40+ bru rsa betul2 okay bdn n pgerakan..

Saya tak ikut pantang traditional jadi takde sekian2 hari berapa lama. Rasanya ikut preference individu.

Sy pantang 44 hari