Maksud Nama Bayi

Boleh ke kita bagi nama kat baby kita yang tiada maksud sebab saya dah buntu letak nama apa. Nama gabungan saya dan suami tapi tiada maksud. Boleh ke?

25 Các câu trả lời

Sebaiknya nama ada maksud sis, kalau dah xda sgt yg berkenan sis boleh try tgok nama dr negara lain tp pastikan maksudnya yg baik2. Mcm suami sy Arab nama2 yg dia pilih semuanya unik pada saya sbb x pernah dgar, tp sedap je kt telinga dgn maksud yg baik.

Boleh je sis. Tapi lebih elok letak ada maksud sebab kita panggil sekaligus mendoakannya juga atas maksud nama diberi. Dan Nabi pun sarankan supaya beri nama anak dengan nama yang baik2. Wallahuaklam. Moga dipermudahkan urusan sis

Banyak sgt ke pilihan nama sampai jadi buntu?? Lebih baik bagi nama yg ada maksud. Malah dlm islam pon digalakkan bagi nama yg baik² kt anak. Setiap maksud nama tu doa utk dia juga. Nama tu juga yg akan dipanggil kt akhirat kelak.

2mo trước

kalau mcm tu awak boleh guna nama unisex.. contoh nama Iman,, Dhuha & lain². Awak boleh rujuk buku nama² bayi dalam islam😊 jgnla letak nama yg bukan²..kesian kt anak awak nnti. Kita yg dh dewasa pon suka nama kita ada maksud. Bila dia besar nnti mesti dia akan tanya apa maksud nama dia.. moga dimudahkan urusan awak ya..

Kalau boleh letak lah nama yg boleh memberi syafaat pada dia juga di akhirat nanti. Cth klo lelaki, nama dia ada Muhammad atau 99 nama Allah cth Abdurrahman

terpulang tp bg sy, nama yg kita letak pd anak tu salah satu doa juga. bila ada maksud yg baik2, dan kita panggil dia, secara tk lngsg kita mendoakan ank.

nama tu nanti kt mahsyar akan dilaung panggil kita dgn nama tu. bg la nama elok yg maksud baik. nama tu doa

Mungkin mommy2 disini boleh cadangkan nama baby berserta maksud untuk mommy ni. Semoga awak dapat nama terbaik untuk baby awak

org yg nama takde maksud ni nanti susah kat akhirat, org yg ada maksud dulu yg dipanggil untuk dihisab

letak la 2 nama.. 1 nme pilihan awak yg xde mksd, 1 lg ade mksd.. skadar cadangn..

kalau takde maksud dalam bahasa arab pun, cuba cari dalam bahasa lain kut ada maksud yg elok?