GDM semasa hamil, 5 bulan dah overweight 1kg 😵‍💫

Boleh bagi sy tips bagaimana nak elakkan GDM semasa hamil ni ? Anak first dlu sangkut gula dan terpaksa beranak emergency czer 😢 anak kedua kali ni berharap sgt dpt beranak normal tanpa sangkut gula . Mohon tips semua sebelum minum air gula nanti, sekarang baru 5 bulan pregnant 🙏#advicepls #pleasehelp #ingintahu

1 Trả lời

kena kawal pemakanan sebelum pregnant. tp kadang² masa pregnant sistem badan terganggu. placenta akan ganggu fungsi pankreas. kalau dah jaga makan sebaiknya tp masih sangkut gdm,kena amalkan LCNS. sy pun pregnant anak ke 3 ada gdm,12w dah detect ada gdm. sy cari² ilmu mengenai gdm,Alhamdulillah dipermudahkan sampai bersalin. bsp sebulan sekali,bersalin normal 38w1d dan berat baby 2.75kg. jaga bacaan bsp supaya boleh dpt gdm on dc ja,sekurang²nya dpt tunggu sampai 40w. kalau makan ubat 38w dah paksa bersalin

1y trước

ouhh baik2 terima kasih banyak2 🙏🙏🙏🙏 penerangan tips yg ringkas dan mudah faham .