Ujian Keputihan

Blh share x mcm mne nk buat ujian keputihan tu? Risau jgk tkut ade gbs. Keputihan banyak tp xde gatal2 pon. Just nk check tp macm malu plk ?. 25weeks. First time pregnant. Help me.. Or blh ke check kt klinik swasta?

5 Các câu trả lời

Doc akn masukkan speculum (org pggil muncung itik), then sejenis swab (mcm putih kapas tp panjang) akn dimasukkan kedalam hujung vagina n sample keputihan sekitarnya akn diambil.. depends doc nk buat high vagina swab shj atau sekali dgn low vagina swab (sample calitan di pintu vagina).. sample tu akn dihantar ke makmal utk ujian culture & sensitivity utk tgk ada bacteria atau x..

5y trước

Thanksss detail answer tq

Doc akan suruh baring n dorg akan masukkan yg mcm mesin pap smear tu, masa diorang masukkan tarik nafas slow2. Insyallah tak sakit, and doc akan ambil sikit sample keputihan, pastu dah siap..saya buat dekat klinik kesihatan je..mula2 mmg saya malu hahaha tapi bila fikir semua buat ni sbb baby dlm perut..insyallah kesihatan baby lagi penting😊

Sy 2 kali buat.. frst tk tau result nya apa.. yg 2nd baru tau n so far alhamdulillah tkda pape.. just kuman biasa je ..

1y trước

berapa lama yew darah lendir tu nak hilang?

cek kat klinik ibu dan anak sis.. jmpa dktor. drg akan suruh bt pepsmear checkup.

Kat swast pun bleh sis chek kpthan, heheheh