Kena jumpa doktor ke?

Bila dh tahu +ve hamil kena terus jumpa doktor ke?? kira sendiri baru 4weeks.. #firstbaby

10 Các câu trả lời

sy hari tu sehari lewat period check upt mmg preggy. the same week sy pegi check swasta and doc ckap preggy. sy buat buku pink wktu week 10. sbb sy single mom and ada org ckap tak boleh buat buku klau xda surat kawin. then baca dalam ni boleh jugak buat buku even xda surat nikah. so sy pegi jaa buat. klau sis nk scan kat swasta make sure sis minta gambar scan tu. nt klau pegi kk boleh bg gmbr tu as bukti utk doc check. nt kat kk akan scan lagi utk pastikan betul atau tak

4y trước

Kalau check swasta dia tk tnye kad kawin ke

Saya pun alhamdulillah pregnant 6 minggu, first baby. ☺️ Jangkaan period bulan ni tak datang langsung. Dah survey pregnancy test kit kat Watsons tapi belum beli. Lepastu Allah uji saya dengan demam panas, mase pegi klinik tu sekali buat urine test and doktor sahkan saya pregnant, alhamdulillah. Ujian demam panas masa awal pregnant, memang tak larat. Makan nasi pun tak mampu. 🥺 Sekarang alhamdulillah dah boleh makan cuma kurang nak makan nasi.

4y trước

Ye betul. Risau sangat sebab takde experience and first baby. Lepastu pun mak jauh so double triple sedih. 😔 Saya morning sickness alhamdulillah takde cuma time gosok gigi tu stress sikit sebab rase loya je and sensitif bau setakat ni. Sama-samalah kita semangat and take care! 🤰🏻💪🏼😊

Sy dulu masa tau diri preggy, mlm tu gak husband bawak pg clinic sbb xpercaya 😂😂 kitaorg ttc almost 6 year. Mcm kena jackpot jer rasa masa tu.. Pastu pg clinic swasta, bagitau kat doc yg suspect diri preggy & dia scan.. Ada nampak sack tp masih kecil so dia xberani nak confirmkan. Dia suruh tunggu another 2 weeks then tgk macam mana.. At the mean time, dia bagi acid folic.

4y trước

Sama la sis.. Mmg blur sebab semua first time... Saya dah bersalin dh sis, 8 month dah bby 😁😁congrats and take care ye

tomyam dgn gulai boleh mkn,cuma saya jadi xlalu nak mkn daging dgn ayam,msa 5 week macam tu saya alahan bau xboleh bau org masak😅nak mkn nasi pun xlalu ,just mkn roti n buah2 tp Skrang dah ok sikit ,saya minum susu maez tp tu la jd loya pulak so saya stop🤭

4y trước

buah pelam,buah limau ,buah anggur,buah jambu 😁harap sis xda alahan la sbb penat bila alah ni asyik nak termuntah jaa

Hold je dulu sis sbb awal lg xnampak pape pun better pergi 8 weeks keatas. Tapi kalo ada spotting or bleeding kene pergi terus taww. Xmau penat2 n jaga pemakanan ye tahniah sis 😊 Doakan sy ada rezeki mengandung lg ya baru je gugur bulan lepas 🙂

4y trước

Tiap orang xsama sis. Sy awal2 pregnant minum air kelapa. Makan tomyam, gulai pun ada gak n makan pedas2 last2 gugur. Tp mungkin ada factor lain jgak xleh salahakan makanan. Xsemestinya xboleh di saya dekat sis pun xleh jgak. Sis yg taw badan sis. Doa yg baik2 je insha allah sis n bby sihat2 sampai lahir Amiin

hai sis,sy dpt tau pregnant tu lpas 5 hari trus prgi klinik sbb takut nurse marah kalau pi lewat,hehee tapi pi awal pun dia suruh test UPT skali lg and dia ambl maklumat jaa,Smpai Skrang nak msuk 8minggu nurse tak whtsap suruh buat buku pink lagi

4y trước

Ohh hihi🤭 sis boleh ke makan mcm kebiasaan sblm hamil cth makan tomyam ke @ gulai ape2? sis dh start minum susu hamil ke?

Call klinik kesihatan terdekat utk appointment buat buku pink sis... Klu x yakin boleh pi klinik swasta utk scan dan tau usia kandungan yg tepat.. Tunggu lg 2,3w pun ok...

4y trước

Ok sis🥰

12w ke atas baru bukak buku pink. Tp sebelum tu kena cl clinic buat appt dulu. Sementara tu jaga diri makan yg sihat. Jgn buat kerja berat

4y trước

Boleh je sis. Susu lagi elok daripada awak makan sebiji kek. Kata nurse saya

hi sye gi scan kat klinik swasta hari tu week 5 dh nmpak kantung ☺️ btw, congratzzz sis #firstbabyjugak

4y trước

hi tq..moga baby membesar dgn sihat🥰

Jaga diri sis.. Jgn lupa mkn folic acid... Kalu nk scan better 8weeks ke atas..

4y trước

InshaAllah..tq jwbkn🥰