Bila bole mandi

Bila boleh start mandi lepas czer ya? Sy suda masuk minggu ke 5 post czer . Takut2 juga nak mandi sbb tkt luka basah balik . #advicepls #pleasehelp #firstbaby #firsttimemom

8 Các câu trả lời

laa x mandi langsung ke slps bersalin? mandi shj mcm biasa cuma lps mandi anginkan luka pada kipas sehingga kering klau ada ubat kuning yg hospital bg bubuh.. lpstu anginkan blk luka sampai kering baru pkai kain.. mandi lah baru badan rasa segar kpla rasa segar bau pun wangi..islam amat menitikberatkan tentang kebersihan diri.. persekitaran dan sebagainya.. kebersihan wajib dijaga...

Sya first czer mandi macam biasa jer sis. tak da pula luka bernanah atau basah. lepas mandi lap temoat luka tu mcm biasa. masa tu berjahit, benang main buka pula tu. untung sstengah orang czer, benang direct serap kulit. sya dulu benang kena tarik kluar bila luka dh kering. ngilu juga la. tpi apa boleh buat.

Saya masa 1st czer x basahkan tempat czer sebulan jgk lah.. seriau punya pasal 😂 saya baru bersalin 2nd czer 21/2/23.. 14 hari lps 2nd czer baru berani basahkan tmpt czer sbb nurse tegur ada darah kering kt tmpt czer.. dia suruh basahkan & lap kering2.. 😅

2y trước

sama kta sis . sy pun 1st czer . mmg trauma sgt sis tula psl blm brani mnd. sy pun mcm ada darah kering ni tp sy biarkn dia tbuka sndri .

jangan takut sis sbb tak sakit plus kita tak nak bakteria and any kuman merebak kat kawasan luka. and after that sis terus keringkan je depan kipas sambil lap dgn tisu. alhamdulillah luka saya kering sekejap je hehe

2y trước

thank u sis ! 💪🏻💪🏻

terus je mandi sis. haritu takut jgk nk mndi siap beli plaster luka czer sbb takut luka basah kne air. pastu checkup luka kt kk, doc marah. sbb gam2 ngn darah dh kering. tkut jangkitan kuman.

2y trước

Alamak 😖 ok sis thank u for the advice

sy hari nk discharge blh mandi sbb nurse dah sembur spray utk halang air dari kena luka..lps mndi lap dab dab dulu pastu keringkan depan kipas

sy pun czer... skrng bru 15hari dlam pantang...mandi mcm biasa tpi air panas..basuh luka czer n lap kering n sapu ubt yg doc bgi..

1y trước

yeke..sy msa czer bg ubat sapu,ubt sapu tu yg jenis ubat mata..

Saya lepas bersalin terus mandi.