Buah yang takbboleh makan

Hi betul ke tembikai takboleh makan ? skrg saya 13weeks teringin nk makan tembikai lama dah😂 tapi ada yg cakap jangan makan . sama jugak mcm jambu batu , pun diorang tak bagi 🥲 air kelapa pun tkboleh . hbistu buah apa yg boleh makan ?

7 Các câu trả lời

Kalau dah namanya buah buahan,takde masalah kalau nak makan,lagi pun baik untuk ibu dan baby.Air kelapa husband suruh minum kalau kandungan dah cecah 7 bulan.Bagi saya air kelapa sangat baik di minum time preggy,Tapi tak boleh selalulah.Buah yang kena elak tu sis boleh cek kat apps ni.Ada buah yang boleh di makan ada yang tak boleh.Kalau bagi saya,saya ada makan durian 2 biji,dalam berapa hari bleeding,alhamdullilah pegi klinik swasta scan,jantung baby ok juga,doktor bagi duphaston.Entahlah sebab makan durian ke apa.Maybe saya makan terlebih kot.Apa apa pun untuk confirmation try tanya doktor k.

1y trước

baik , nanti saya check ya . tq respon 🤍

Buah tembikai boleh ja makan, kalau xdk gdm…. Jambu batu lagi bagus untk preggy dy pun ad zat… cuma ais kelapa, kalau saya trimester pertama mmg saya xbrni lagi nak minum air kelapa… sbb risau perut xtahan…tapi kalau dh dekat nak bersalin lagi elok minum air kelapa banyak… sbb dy banyakkn air ketuban

1y trước

okey . trima kasih respon 🥹

Sis, buah jambu batu lagi bagus makan. Pregnant mom bagus makan buah jambu batu. Masa saya gi kk, Dr cakap bagus buah jambu batu boleh tambah darah. Jambu batu vitamin paling tinggi tau.. ada vitamin A,C, asid folik, serat, kalsium, potasium & zat besi 🫶🏻🫶🏻

1y trước

yaka ha kalau mcm tu bagusla 🥹 . terima kasih ya sbb respon 🤍

Boleh makan, cuma tembikai tu sejuk. Mkn berpada2. Anggur, tebu, kelapa, tembikai, apricot mknn tkleh makan masa awal pregnancy. Tp sy mnum semua tu seteguk dua la. Awal awal ok je leh makan, masuk second trimester semua tkleh telan 😂😂😂 makan je muntah

1y trước

oww patut la diorang tak suggest makan hehe . takut2 jugak nk makan buah pun😂 itu yg tanya hehe . btw trima kasih ya sbb respon🤍

Boleh je makan tembikai cuma ibu yg ada gdm tu yg kena berpada2..makan apa pun asalkan dlm kuantiti yg sederhana tak pe..kita bukan sakit sampai semua benda tak boleh..cuba sikit2 dulu takut badan tak boleh terima..

1y trước

okey tq🤍

ikut org sis. saya lgsg tak bole mkn dari awal pregannt smpai skrg. berangin teruk perut sy 🤣

1y trước

hahaha yaka allahu . takpala nk buat macam mana kan 😂 btw trima kasih sbb respon ya🤍

boleh jer mkn. tp biar dgn kuantiti yg sederhana.

1y trước

baik sis . tq🤍