Bengkung masa pantang

Betul ke kalau tak pakai bengkung masa pantang, perut geleber & peranakan jatuh? Bila second anak,perut lg gelebeh? Tapi kalau sy exercise, jadi bend yg sama gak ke? #firsttimemom #1sttimemom

4 Các câu trả lời

sy dulu masa pantang, pakai benkung jarang jarang. dalam 5 kali mcm tu je. bukan sengaja tak pakai, mak dah puas bebel. tp sbb sy tgh malam rasa tak boleh nak bergerak. nak nak bila anak nangis nak susu malam malam. kte pulak frst time. jd serba tak kena. jd sy tak pakai bengkung. alhamdulillah perut sy tak de geleber ke ape. mgkin jugak sbb masa pregnant mmg tak de strech mark. jd lepas bersalin je perut kempis mcm biasa. lepas mengurut semua dah kembali ke berat sebelum mengandung.

5mo trước

kalau ikut kan dulu sebelum kahwin berat sy 65-67kg mcm tu. then sy diet kurangkan kalori. tak ambik air manis dan dessert. selama sebulan sy diet betul betul tak cheat. then berat sy turun ke 53kg. lepas dari tu sy just jaga makan je mcm biasa. malam tak ambik, turun ke 48kg. kawen dan pregnant berat naik ke 68kg(pg sebelum bersalin). lepas bersalin sy pantang makan dan buat benda yg sama lepas pantang 44hari. cuma kurangkan kalori intake everyday. cuma syarat dia jgn skip breakfast. sy jenis breakfast awal. sebelum pukul 10pg. 10-11pg, jgn makan ape ape. minum ok la. sbb sy biasa waktu jam tu perut tgh digest. lunch pon tak skip. malam jgn makan lmbat. last st makan pukul 6. sesekali sy cheat la jugak. sy kuat makan bila berat makin turun ni. hahaha skrg berat sy 48kg. kalau naik pon sehari dua akan turun ke berat tu balik. sy masih bf dan kawal intake kalori sy. kalau lapar, sy makan je. makan portion sikit sikit tapi kerap. jgn makan terus bnyak dan berulang.

bengkung tu sama function mcm corset utk bgi shape bdan cntik ..peranakan jatuh punca dari angkat berat bukan tk pkai bengkung ..sy da ank dua..mmg jrg pkai dlam pantang sbb tak tahan panas...perut okey je cuma buncit la sikit

bagi saya bekung ni function utk jaga posture badan, and kempis kan balik perut and bila jalan rade la rasa gelebeh. kalau kaitan antara bekung dgn peranakan jatuh tu tak pasti la saya.

sy tak pakai bengkung , perut flat balik. kalau tk jaga makan minum baru nampak mommy pouch. dr awal lepas bersalin byk bergerak, lepas 3m buat core exercises