Pengiraan Usia Kandungan

Betul ke kalau 2 bulan kita tak period (consider period tak menentu), waktu doktor check yang kita +ve mengandung tu doktor akan kira usia kandungan starting dari 2 bulan awal kita tak period mcm tu? Cth : last period bulan 10, check pregnancy test bulan 12 disebabkan simtom mual2 sedangkan selama tak period tu takde simtom2 mengandung pun sebab tahu period mmg tak menentu. And then, pergi check doktor. Doktor kata usia kandungan dah 2 bulan (ikut last kita period). Ada sesiapa yang boleh jelaskan dengan lebih details tak since saya tanya doktor 2, 3 kali still tak faham😅

5 Các câu trả lời

Yup start kira hari first last period. Dorg akan assume mcm period tu normal je. Tapi nnti Kalau dah scan baru nmpak dah brapa week dah sbenarnya nya. Lagipun, kita tahu period kita tak teratur, tapi tahu ke kita cycle bulan ni (akan datang) period kita tak teratur jgk? Kita tak tahu kan, unless dh lama xperiod then tiba2 period balik. Sbb tu kot. Dah scan ke? Scan cakap dah brapa week? Nnti dia akn ikut scan jgk rasanya Ada kes bulan lepas period, cek2 dh 3 bulan, takkan dia nk ikut last period jgk kan? Dia akan ikut scan. So, dia akan compare tgk scan jgk.

Kalau jenis irregular period, sebenarnya susah nak agak usia kandungan sebenar kalau setakat ikut LMP (last menstrual period). Sebab kita tak tau bila waktu subur dan waktu persenyawaan tu berlaku. Kalau ikut LMP, doc akan assume je usia kandungan tu. Kalau jenis regular period, blh la pakai pengiraan ikut LMP ni tapi utk irregular period mcm tak sesuai. Nak tau usia sebenar kandungan, melalui ultrasound scan atau hCG blood test lebih sesuai utk yg jenis irregular period.

sme mcm sy la sis..period xdtg sebulan lbih law ikot kiraan kandungan nk dkt 2 blan..last period 5/8 sy ad cek preng 11/9 tp negetif 14/10 sy cek pregnant trus positif terang

Kiraan mcm tu sesuai utk yg period tak teratur if period xteratur, dirg akan kira saiz janin utk confirmkan berapa weeks kita mengandung

better scan utk tahu usia kandungan