Selagi haid selagi tu boleh mengandung?

Betul ke ada pepatah mengatakan selagi haid selagi tu masih boleh mengandung?? Tak ingat kat mana dapat ayat ni 😂 #ingintahu

4 Các câu trả lời

Betul la tu. Maknanya rahim awak still boleh menghasilkan telur. Awak period sebab telur dilepaskan dlm rahim dan tidak disenyawakan oleh sperm. So, akan turun sebagai darah period. Kalau telur disenyawakan, awak akan mengandung dan Sebab tu masa mengandung tak datang period.

6mo trước

tak tepat tu sis, haid sebab dinding rahim yg dh tebal tu luruh sbb takde penempelan telur.. bkn haid sbb ada telur yg dilepaskan tp tk disenyawakan.. org yg takde rahim tp ada ovari tetap telur dia dilepaskan tp tak de la haid

tak pernah dengar lah pulak tu kata pepatah melayu, tapi statement tu betul lah 😅 selagi ada rahim, selagi tu boleh mengandung.

6mo trước

Hehe bukan pepatah melayu. Pepatah orang² tua cakap je 😂😂

betul

ye betul