Please jawab?

Betol ke org yg pendek ni kebanyakkannya bersalin secara opret ?tinggi saya 146 cm jer? due date saya 27/07 ni tapi blom ada tanda2 nak bersalin ..kepala bby pon blom turun ke pangkal rahim ...so dokter ckap klau kpala bby blom turun ke pangkal rahim,dia kena opret saya sbab saya ni pendek ..berat bby pula dh 2.8 kg ..saya nak bersalin secara normal ..suami saya pon tak izinkan bersalin secara opret ..ada tak ibu2 yg sama situasi mcm saya ?normal ke org pendek kebanyakkannya bersalin secara opret ?

29 Các câu trả lời

Logicnya pada saiz tulang pelvis tu.kalau baby lepas x da masalah.kalau tak lepas tu yg kena operate. Org kecik ni selalu tulang pelvis kecik jugak. Kawan sy ada sorg mmg x boleh beranak normal sbb tulang pelvis kecil.laluan x muat. Apa pun depends pada org dan kedudukan baby.moga sis dapat melahirkan baby dengan selamat ya. Tak kisah mcm mana pun.tahniah sis baby dh nak keluar. Excitednyaaa!!! 😘🤗🤗🤗

biras sy pun pena alami kdaan yg sama masa nk lahirkn ank 1st & kne induce dulu kalo baby xnk klua juga baru doktor sarankn czer tp alhamdulillah bsalin normal baby boy 2.9kg. bnykkn bgerak jngn duduk @ bdiri lama pastikan bdn bgerak tuk mmudahkn proses bsalin & bnykkn bdoa. smoga dpmudahkn smuanya tuk sis n baby 😊

Jgn dengar ckp org.. Ramai je org pendek bersalin normal.. Put your faith in Allah.. Rezeki masing2.. Banyakkan berdoa & jgn fikir yg bukan2.. InsyaAllah tenang utk bersalin nanti.. Amalkan minum air zam2, makan makanan sunnah.. ❤️😊

Pn boleh selak dlm buku merah.. mmg ad stated kat bahagian risiko tu..ad tulis tinggi kurang 145cm.. sape yg low dri 145cm.. nurse akan tick kat buku tu.. kna jga berat baby juga.. sbb dua2 ni ad sangkut paut.. takot tak lepas teran..

5y trước

Saya dh laa tak paham tulisan dokter tu😂 mcm apa ntah tulisan dia 😂 saya nak jer bersalin kat hspital kerajaan tapi suami dh confirmkan yg dia nak saya bersalin kat hspital swasta😅

Saya pn doktor cakap macam tu. Saya 144, doktor cakap boleh cuba normal tp kalau tk lepas kena emergncy czer. Sbb mmg ade kemungkinan bby tk lepas keluar klu ibu rendah. Risau jgk saya. Due 29/7 ni. Dh tk lame😥

Jgn risau sis..saya punye tinggi sama je dgn sis. Bersalin normal. Mak saya pun rndh..4 org ank die normal..yg bongsu 4kg tu pun normal..sbnrnye die ikut pada position baby tu ...takde istilah klau pendek kme czer..

5y trước

Wah yeke sis ..dtg balik smangat saya bila sis ckap mcm tu ..asyik risau jer saya ni dari smalam bila dokter ckap mcm tu ..

Nenek saya sama tinggi dengan sis , 14 orang anak semua beranak normal 😅 saya harap saya pun beranak normal . Kena banyak doa . In shaa Allah , semoga dipermudahkan segala urusan bersalin nanti 😊

Cousin sy pendek² je, x smpi 145cm.underweight lg.x prnh lagi kena operate.dah beranak 4/5kali dah dorg tu, baby lahir berat 2.8-3.3kg mcm tu.operate atau normal tu rezeki masing².doa bnyk² je.

Mak sedara sy pun lebih kurang mcm sis, tp 7 ank dia semua lahir normal... baby x masuk laluan ni, caranya bykkan sujud and n bt snaman turunkan kepala baby... in shaa Allah menjadi

pelik juga knp ada isu pendek tinggi. kawan sy smlm bgtau nurse ckp kt dia mungkin operate sbb dia pendek sedangkan anak dia yg first dia beranak normal saja.. 3kg+ lagi tau ..oke je..

5y trước

Mgkin dokter ni nak cari duit lebih kot😅