Berapa berat (kg) maximum utk mommy hamil ya?berat yg selamat.. xnak ulang ke klinik kalau sangkut

Berat ibu hamil

2 Các câu trả lời

maksud puan? sy rasa berat berapa pun kalau dah hamil ok saja nurse/doc. cuma bila berat booking (buat buku pink) tu dah overweight/obes, doktor akan nasihatkan utk jaga pemakanan & tgk carta berat ideal utk ibu hamil. kalau obes, berat maksimum boleh naik sepanjang 9 bulan hamil tu cuma 5-9kg saja. & minggu ke 12 hamil, doktor akan bekalkan ubat cair darah utk kurangkan risiko darah tinggi & sawan utk ibu sbb makin lama baby membesar, baby akan tolak organ2 ibu jadi risau masa tu darah jadi terlalu pekat & boleh buat ibu ada komplikasi lain.

dalam buku pink ada ckp rate berat kita sebulan boleh naik brapa kilo je . rasanya page belah belakang kot .. nnti sis try la buka buku pink tngok satu2 page .