Baby nangis

Bby saya ngis teruks sgt hri ni. Hmpir sejam dia mnangis. Saya rasa stress sgt. Saya mcm tak pandai tak reti jaga anak 🥺 saya dh bg mcm2 bby still mnangis. Msuk buai, dodoi kan. Smua tk kena. Ntahla. Saya stress. Bila mil saya tidurkn masuk buai terus dia tidur. Pastu terus kena perli. Dia nk tido ja kenapa biar menangis lama sgt. Hmm. Dia bt mcm sy biar ja bby mngis 🥺😭 ibu mna sanggup nl dgt bby dia nangis lama mcm tuuu 😭😭😭 hm saya rasa useless sgt2

9 Các câu trả lời

It's okay awak. That is a part of learning. X kn nk expect 1st mom terus pandai semua benda. Even yg 2nd, 3rd mom pun kadang2 akan terkial2 bila anak nangis sahaja, sbb anak nie lain2 ragam die, bukan semua anak sama... Biasa lah tu kan proses belajar. Its okay awak. Its okay untuk rasa useless, tp jgn rasa tu berterusan sampai awak terfikir2.. Sementara MIL awak ada, belajar dprd die. Tgk mcm mana MIL handle baby awak . Lpastu try apply kt baby awak. Benda yg baik boleh ikut. Lpastu awak kena byk bertenang dan sabar kalau baby nangis sahaja. Baby nie die boleh rasa kalau mak die stress. Mgkn sbb tu lagi teruk die nangis. X apa awak. Slowly okay insha Allah next boleh handle bila baby nangis teruk lagi.

11mo trước

Betul. Belajar dari orang untuk handle baby.. jangan rasa useless or malu tak tahu. Saya pun banyak belajar dari MIL..

Sabar sis, sebenarnya bukannya baby tak nak sis ke ape, kdg2 baby nangis bila dgn kite sbb baby bau susu badan ibu die.Jadi sbb tu die nangis. Saya pun pernah lalui fasa tu . Heart broken sgt bila baby nangis bila sy dukung tapi, bila dgn org lain elok pulak die tidor. Ni sbb baby bau susu kat ibu die. Jgn sedih yea sis . Biasalah kite ni 1st mom nak expect ape? Takkan org nak expect kite ni pandai terus . Slow slow yea sis. Hugs .

fhm keadaan awk sbb sy prnh kena,bby xormh nngis teruk skli bwa bby balik kg dy jdi nngis teruk semua xjdi bwt apa pn ttp nngis selak mil xda la ckp apa2 cma kta maknya jdi kalut..last2 kak ipar tlng bru jdi kak ipar ckp bby sakit bdn sbb jalan jauh cuaca pns pla kt kg,kembung skli overtired lg..kdng mmna kna bgi kt org lain pggng skjp bru jdi bila kta stress panik bby ble rsa agknya

mungkin baby overtired atau perut kembung kot, ataupun bila baby awak nangis awak bagi suami yang pujuk sebab ibu ni ada bau susu badan yg baby kenal bau tu dan dia akan lagi nangis, cuba bagi suami awak pujuk baby kalau nangis . anak saya pon sama juga kadang dkt saya dia nangis mcm ii cara dh pujuk bila mak mentua yg pujuk baby saya ok trus tidur. tpi mentua saya tkda perli

It’s okay awak semua orang start from zero. Jangan letak expectations kat diri awak sebab kita ibu sentiasa in learning process. Observe cara MIL or orang lain handle baby awak & cuba utk apply. Awak cuba banyak2 cara, and awak kena tenang. Cuba fikir kemungkinan sebab dia nangis tu & cuba untuk serve dia. Tapi yg paling penting, awak kena tetap tenang.

samaaaa sis. bby sy 2 bulan. haritu first time dia nanges teruk gile mcm kena ccuk amek darah. sy panik ahhh. terus call mak sy. tp sy berjaya senyapkan dia sblum mak smpai. bile mak smpai, mak dakap dia. trus dia lelap😅. rse stress gile sbb x pnh dia nges mcm tu sblum ni dgn sy. kdng dia over stimulated dan susah nk tido

Kadang ada sesuatu yg buat dia tak selesa je awk. Dia mmg nak tido tp mood tido dia terganggu. Kadang kita pun taktahu apa lg yg tak kena. Bukan first mom je macamni. Sy anak dah 3 pun kadang macamni. Bila jd keadaan macamni awk cuma perlu bertenang je. Dan buat baby se selesa mungkin untuk tido.

Sy rasa baby tu boleh rasa awk tgh stress. Bila mil dukung dia rasa lebih tenang sbb mil bkn dlm keadaan stress. masa pantang ank ke2 dulu cmtu la ank sy. mak sy ambik elok je dia senyap. Masa tu bdn sy letih dan stress gak kot buat ank jd boleh rasa

maybe overtired masa taming org lain tidurkan baby tu. xpa mommy, kena banyak bersabar. bila da jadi mak2 ni mmg kena banyak bersabar.