GDM ON metformin

baru on metformin,bacaan awal pagi ngam2 atas pagar..tp lps 2 jam mkn,normal..agk2 Dr akan naikkn dos x?huhu stress..dah hujg2 trimester baru sangkot Gula..#33week

6 Các câu trả lời

Sblm mkn takleh lebih 5.1 lepas mkn takleh lebih 6.7.. Sy dri awal pregnant dah sngkot gdm.. Mase awal bacaan sy mmng tinggi doss tambah.. Lepas tu bacaan terkawal n sblm mkn bacaan jdi 3.0 lebih jek dos di kurangkan dri pakar.. Sbb takleh kurang dri 4 time sblm mkn.. Skrg doss sy dah berkurang.. Cume check purata gula AIC sy masih tinggi 9.0% so dlm mase 2minggu nie sy kene turun kan smpai 6 jek..

Kesan dia bukan serta merta. A few weeks ago doktor naikkan metformin dpd 250mg kpd 500mg,dia sendiri kata akan beri seminggu baru nak check. Kalau nak kawal guna, saya sarankan light exercise supaya badan bakar gula tu. Works for me on top of diet control & metformin.

5mo trước

tq explain🫰🏻 tu laa.. slalu lps mkn, msti kms2 rumah..buat bnde2 yg klua peloh..hopefully Dr tak naikkan dos..Y

saya pun gdm baru smggu ambil metformin suku mg tp baru tdi tmbah dos msuk 33w😅.. sbbnya lpas makan pagi ja dia naik tnggi jadinya doktor saya bagi tambah dos besar 😆sabar ja lah .. awal pagi ptg ngam malam dia cantik sleknya 1 ja yg kul 11😆

sama la tapi sy on metformin masa trimester 2... skrg baru tambah dose metformin sbb bacaan naik 6 balik... so 2 biji kena makan sehari pg sebiji malam sebiji... makan je sis.. ubat tu bagus turunkan gula dlm badan n cut selera makan kita sikit

atas pagar tu brp? 5.3 ke? saya GDM on DC. first BSP awal pagi 5.3, yg lain normal. doktor kata okay, and just suruh teruskan monitor dulu untuk few weeks.

5mo trước

yee betul wak..5.3...yg lain sume normal 5.9 kbwh..bacaan awal pagi je cam sangkot sket

Makan malam jam berapa? Apa yg puan makan

5mo trước

Fries tu punca sebab itu karbohidrat. Dan waktu makan sebelum 10pm. Kalau boleh, untuk kawal gula, last dinner pukul 8pm. Karbohidrat hanya suku. Suku lagi protein dan separuh sayur. Amalan hospital (rumah kedua saya), 7am breakfast, 12pm lunch, 6pm dinner. Saya terikut dah lepas bertahun macam tu.