Doakan semoga dipermudahkan ye

Baru 34w6d tapi perut dok rasa sakit senggugut, macam nak berak tapi takmo kua & mengeras tapi bukan kategori sakit bebenor tu sakit2 manja cemtu je pon. Start rasa dari 4/2/20 pkul 4.30pm lagi. so pikir takde pape sebab sakit tu maintain je. Takde makin lama makin sakit pon. Bila suami balek keje dia tengok kita termenung je. Hahaha sebab melayan perut keras tp still xde sakit terok. Suami pon ajak pergi hospital. Kita macam nak tak nak je la sebab pikir lambat lagi due kan. Tapi pergi je la. Suami pon kata ni anak first bukan kita tau pe nak jadi. So kita siap2 lepas isya pon pergi la. Bila sampai teros d orang suruh pergi tempat dewan bersalin tu. Doc pon tanya bila sakit semua tu. Ada bersama suami tak. Kita kata la dari petang tapi tak sakit sangat. Cuma suka memgeras2 tu yang datang. Pastu kena mara daa. Dia cakap kenapa tak datang petang tadi. Sebab ni tak cukup bulan nanti jadi pape susah. Kita mampu senyum je la nak jawab pe sebab bila appointment nurse cakap skit sangat, bby x gerak, keluar darah or lendir prgi. Bila kita gtau kdg2 de skit perot keras perut deme cakap normal so kita pon pkir normal la kan. Ok sambung balek, doc pon cek laluan. Katanya dah buka 1cm. Pastu buat ctg tuk tengok ada contraction ke tak. Resultnya memang ada. So kena la tahan ward. Paling tak best dok maen jarum saja deme. Mula2 amik darah. Pastu cucuk ubat sakit kat peha. Then cucuk ubat matangkan paru2 yang ni sakit giler weyh. Time nurse tu cucuk dah tepok2 dinding sambil cakap lambat lagi ke. Giler betoi sakit dia. Ingat sekali je kena cucuk. Nanti lepas 12jam kena cucuk lagi. Adoyaii. Sabo je la. Kena tahan pon sebab nak tengok de progress bukaan tu ke x. Kalo takde boleh balek. Kalo de tu tak sabo2 leteww baby nk kua. Ok saja je bebel panjang2. Nak bagitau kalo kome de jadi macam kita pergi hospital ok. Mana tau kena tahan ward juga. Hahahah

Doakan semoga dipermudahkan ye
44 Các câu trả lời

Sy 36weeks dah bsalin. Dr pkul 9 pagi sakit perut. Igt keracunan mknn sbb rasa nk berak tp xdpt2. Penat ulang alik toilet. Tp sakit dia lain mcm sikit sebab sakit ny kejap dtg kejap hilang. Smpai zohor tahan sakit , tp smpt cuci kain dgn mandi lg. 😂 lps tu smbung bertapa kt toilet, tgk2 kluar darah. Xsdap hati ajak husband pegi hospital. Skali mkn kuat sakit dia, siap ala kadar tros pegi hosp. Dr dlm kereta dah rasa nk meneran. Husband drive kereta pun xtau la mcm ape dah. Smpai2 dewan bsalin, nurse check dah full bukaan!! Kelam kabot diorg tolak sy dkt labor room. Doc pcahkan air ketuban dlm 2x push dah keluar 👶.. tp truk jgk bnyk jahit dlm sejam lbih mcmtu. Hmm xsangka bby nk keluar awal. Nurse pulak ckp ptt dah rasa sakit kerap berulang tu kena trus dtg hosp..

5y trước

Aah. Tp sakitnyaa xtau nk ckp. Smpai dah brape hari ni xhilang2 lg..doakan kesembuhan saya.

Itu lah part perut mengeras ni yg kdg2x buat kita confuse... tapi hr isnin lps, sy tanya lg sekali kt doktor dgn nurse... antara tanda nk bersalin salah satu perut mengeras/tegang semcm je... tp dia punya mengeras tu kerap... dan setiap satu kali mengeras dlm 10 minit... lps tu stop mengeras... lps tu dtg balik mengeras dlm 10 minit.... seterusnya la mengeras tu dgn kerap... tp kalu perut kita mengeras tak kerap tp jangka masa nya mengeras tu lama, cth dlm 20 minit/30 minit .. tu bkn tanda nk bersalin tp tanda rahim & baby kita dlm praktis utk persediaan utk bersalin yg real nanti... so, mcm tu la yg sy fhm psl perut mengeras ni (braxton hicks contraction)... anyway sis, semoga dipermudahkan urusan nanti ya... semoga baby & sis selamat hendaknya...

5y trước

Tq 4 info sis. Skrg 35w6d Perut kro mngeras, mcm xde tanda bersalin lgi

Part sakit kene cucuk dexa sambil tepuk2 dinding tu lawak. 😂😂 Adoila sis ni pandai buat sy terhibur. Sy pun dah kena cucuk matangkan paru2 tu "dexa". Dia punya sakit yg kali kedua tu, sy kejang kaki sampai peha. Nasib baiklah kejap2 je jadi macam tu. Allah hu rabbi. 😆 Sy masa 24 weeks kene. Leaking air & ada ketulan darah sikit keluar. Alhamdulillah 3 hari on antibiotik & doktor pantau dalam ward. Syukur segalanya okay. Semoga sis diberikan kesembuhan & dipermudahkan urusan. Aaamiinnn3. 🌹💖💙

5y trước

Aamiin tq. Sis juga semoga dipermudahkan segala urusan ☺️

Mcm sy skrg ni 33weeks. Sy asyik mmbuang air besar je. Cirit birit. Muntah2. Perut tu sakit jgk. Sakit tu kejap2. Sakit ye mcm perit2. Tapi takde sakit piggn ke ape. Cuma perut saja sakit. Baby keras jgk dlm tu tpi lepas sakit tu baby still gerak2. Tnye nurse ckp ok selagi takde darah kuar. Air ktuban pecah or sakit piggn ke ape mcm nk branak. Sy kompius laa. Ptutt tak sy gi hospital je skrg ni dh msuk 5 hari dah sy sakit gini. Dgn mmbuang air besar nye. Tak larat...

5y trước

alamk. sy 35mggu dh 3 hri skit prut tpi mmbuang dan mengentut . pinggang x sakit lgsg just perut je memulas .

Sy skg 34 kdg2 rsa baby mgeras n sakit pinggang tpi xde keluar apa2 discharge. Sy nk tau klu pegi hosp tu pergi emergency atau bhagian dewan bersalin. Dulu awl pregnancy sy pernah bleeding g emergency tgu dlm sejam bru dpt jumpa doktor. Serik nk g emergncy sbb kna tggu lama sdgkn kita da risau

5y trước

Ok sis tq.

Saya skrg baru 35w 4d asyik sakit perut Memulas2, kerap berak & kencing. Perut asyik mengeras. Rasa mcm ada bnda tekan. Pinggang sakit sngt. Kalau kerap bjln bawah perut sakit sngat2. Bawah tu trasa ngilu. Tanda nak bsalin ke? Tapi rasanya msih awl. Was2 jgk nak g hosp x😅

5y trước

Rasa tu mcm tnda. Sye memulas mcm nk membuang. Tp xmmbuang. Y tu nurse kata contraction. Prgi je tgk dlu. Kalo xde bukaan d org sruh blek je. Kalo de bru kne tahan ward

Alamak. Sy 33w dh. Skrg kerap dok rasa gitu. Isnin aritu p checkup, bgtau doc, dia blh gelakkan bla sy ckp rasa sakit mcm senggugut 🤧 Pastu sy ckp sy mana tau nk describe cmne. Baru first baby. Pastu dia ckp tu rasa normal. Tp risau jugak sbb dok mngeras je rasa.

5y trước

Haha kann. Kdg² bosan gak melayan doc kk tu. Acuh x acuh je ckp nyeee 😑😑 tuhla. Klu harini rasa lagi kena gak g spital.huhu

Semoga dipermudahkan. Sy haritu 34w la baby klua. Dia xrasa contraction apa terus ja air ketuban pecah mcm air paip. Pergi ja hspital dh buka 5cm. Tukar p hspital besar check balik 8cm & clearpath bole teran dh cuma sy xmau teran lg sbb xrasa sakit & xtahu cara teran.

5y trước

Aamiin

Cucuk tulahhh yg duk bermain dlm fikiran skrng. 4 org ank sblm nie x thu menahu psl suntikan tu... Dahlh ank yg ke 4 tu 36w dah bersalin.. Hrp2 jgnlh cucuk tu mndekati mn2 tubuhku. Huhuhu. Sakit sangat tu smpai tepuk2 dindingkan..

5y trước

Semoga awak pon dipermudahkan semua urusan 😘

alamak . sy pn dh 35mggu . strt skit prut sikit je dlm 10 ke 15 mnt cmtu pstu ok x skit dh . then slpas tu skit lg gi toilet nsib memerut . tpi keras kt perut lain maciammm . bila usap kluar angin . aduii was2 ni . hahaha 😅

5y trước

Oh dapat membuang mcm biasa la. Saya start jd balek start maghrib tadi memulas macam nak.sembelit tu. Pergi tandas takmo kua pe. Tu stress gak tu. Dok rasa sakit memulas2 ngn bila bby gerak tu rasa ngilu