Baby sembelit

Baby sy dah seminggu masuk 6bulan dan mula makan, harini baby mcm meragam sikit bila nak poo. Ada tips tak mcm mana nak elak baby sembelit atau kurangkan sakit baby bila sembelit? Boleh rujuk gambar, mcm tu sembelit ke? Maaf sbb first mom takde pengalaman. #firstmom #firstbaby #pleasehelp

Baby sembelit
1 Trả lời

ni bukan sembelit. sembelit tahi ketul keras dan warna hitam. biasanya bila dh mkn solid food, najis akn jd sedikit solid (mcm tanah liat). jadi pemberian air masak sgt penting utk bantu bby membuang. awal2 mmg nmpk dia meragam..tapi lama2 nanti dia akn ok. ibu boleh buat cara ni. tiap2 lps mndi, urut kwsn perut bby, buat urutan iloveyou dan kayuh basikal supaya dpt bantu bowel movement baby. dan slowly intro buah pd baby..cth buah betik, lenyek2 buat mcm puree.

10mo trước

owhh yeke? ok terima kasih awak ilmunya 🥰