Nak tnya normal ka baby nak masuk 6 bulan susah nk tdur.

Baby saya sekarang ni baru nk masuk 6 bulan, siang dia kurang tdur, paling lama dia tidur siang dlm 20 ke 1jam. Dan malam sekarng pon macam susah nak tdur. Adakah itu normal?

2 Các câu trả lời

Samaaaaaaa lahhh. Baby saya pun nak masuk 6bulan. Skrg 5bulan28hari. Saya perasan lately ni dia mcm payah betul nak tidur. Siang pun tidur tak lama, ikut nasib saya jgakk kadang dia tidur sampai 3 jam paling lama. Paling sekejap tak sampai setengah jam pun lebih kurang 20minit mcm tu. Ni tiba-2 malam pulakk payah tidur. Dah bagi susu, dah tukar pampers & dah sapu minyak telon pun still payah nak lena padahal dah mengantok sangat tu tapi dia suka dok tahan-2 mata sampai jadi overtired. Kalau siang hari, kita nak buat keje apa pun payah sbb dia akan mencari bila saya takde kat dia. Kita ni beli lah mainan bnyk-2 utk tarik perhatian dia sudahnya dia main kejap je.. pastu dia bosan, dia akan merengek @ menangis nak kita angkat. Btw baby saya category highdemand. Saya rasa mcm struggle sangat. Kadang rasa mcm hilang sabar pun ada sbb saya cuba penuhi kehendak dia, saya cuba memahami apa yg dia nak tapi still tak boleh go. Dia kalau happy mmg dia main sungguh-2 tapi tu lah, dia suka tahan-2 mata. Kita ni punya lah usaha nak tidurkan dia.. tak nak dia overtired.. buat mcm-2 utk bagi dia tidur sudahnya kalau tidur pun tak lama. Kalau dia dah overtired, dia akan mengamok haa time tu saya buat apa pun serba serbi tak kena. Kadang tngh-2 nak lelap tu, boleh pulakk lah time tu nak garu kepala.. nak garu telinga pastu dok main-2 keluar masuk puting dalam mulut. Ingatkan bila bagi buai & pacifier tu dah membantu saya tapi lain pulakk yg jadi. Hm. Dah jadi rutin harian saya asyik hadap benda yg sama. Saya ni sampai dah tak terurus. Baru anak sorang tapi rasa mcm penat nya nak puaskan kehendak dia. Huhu

Sama sis.. mcm2 cara dh cuba tp sama je.. siap pakej ngs teriak2.. x tau dh nk buat cmne.. x sure la mmg cm tu ke x..sy frst mom..