Dilemma - burp atau tak yah

My baby is 4 mth old. Saya selalunya akan burp-kan dia selepas feeding. Tapi ada kalanya dia fall asleep while feeding. I'm in a dilemma nak burp-kan atau tidak. Sebab my baby memang banyak phlegm and kalau tak burp, lagi lah banyak bunyi from the throat akan dengar. Nak dengar pendapat mommies sini kalau ada yang sama. Thanks!!

4 Các câu trả lời

Hai mommy. Baby sis berkahak sbb apa ye? Sbb tak sihat ke atau time minum susu je akan berkahak? Baby saya 5bulan5hari. Mix BF & FM. Btw kalau baby tngh menyusu pastu saya nmpak dia tertidur. Saya takkan burpkan dia. Slow-2 saya just gosok-2 atau tepuk-2 sikit dekat belakang badan dia. Baby saya kadang susah nak dengar bunyi burp. Kadang kalau dia tak tidur pun, bila kita try burpkan dia.. dia akan kentut ataupun tak lama lepastu dia akan burp sendiri. Saya baca dekat tt, kalau baby tertidur sebelum kita burpkan dia means dia dah selesa & tak perlu kita kejut semata-2 nak burpkan dia. Kalau sis tngok, baby sis mcm selesa je.. takde meragam ke menangis ke apa so biar je lah baby tidur. Lagi satu, setiap kali bila tukar pampers baby.. saya akan sapu minyak angin jgakk dekat perut baby utk elakkan baby kembung perut & dapat tidur yg lebih lena. Selalunya saya sapu minyak selepas mandi pagi, mandi petang & sebelum tidur malam.

Klu sy bila baby tdur lpas mnyusu, kdg sy biarkn je dia tdur. Tp sy tgu dlm 15minit mcm tu la tgk selesa x bru letak dia baring atas tilam, sblm tu sy angkt je dlu mcm biasa position kpala ke atas sikit. Tp sy direct bf la, pernh ada org share klu guna botol better burpkn.

Sis nak tanya. Anak you byk phlegm, ada ganggu tidur dia tak? Anak sy pun ada. Tapi ganggu tidur kdg2 and sy stress sgt sis

2mo trước

yes, sometimes sampai kena carry and sleep. kalau masa byk phlegm n kita biar tidur on bed, memang menangis tak nak. ada kalanya sikit phlegm ok lagi tidur on bed, cuma bunyi nafas kuat dan akan dengar macam ada bunyi air dalam kerongkong masa bernafas. anak I banyak phlegm sebab dia punya nose sensitive sikit, like my husband- dust, air cond memang tak boleh. akan cause post nasal drip yang lepas tu jadi phlegm. this is according to paediatrician dia la...

kalau dia selesa tidur, tak perlu burp. kalau perlu burp, akan nampak baby squirming sebab tak selesa.