Makan banyak awal trimester

Awal trimester ni kenapa eh selera makan naik sangat. Tapi saya ni baru awal 6minggu makan mmg lebih dari sebelum nyaa 😂 berat terus naik 6kg dah 🥲 risau kalau berat naik mendadak

1 Trả lời

kena kawal tu awk. berat normal nak naik 500g seminggu je. naik byk sgt nnt takut sangkut gdm. dah sangkut nnt byk komplikasi lain. blh nak makan tp lebihkan makanan sihat, buah, sayur. elak benda manis, minyak, goreng semua tu

2y trước

amalkan diet sihat je. makan berat pagi, tgh hari, malam sahaja. pastikan nasi suku, protein suku, sayur separuh. kalau antara makan berat tu lapar, cuba makan buah, susu, oat, roti wholemeal, kacang etc. lebihkan je buah cepat la tu kenyang. air bergula sehari sekali cukup. boleh google apa lg makanan sihat semasa pregnant ni