Normal ke alahan hamil ni rasa badan tak bermaya dengan asyik loya 24jam dan asyik nk melepek je?

Asyik pikir nak tahan muntah je dr siang ke mlm , mkn pun selera dh kurang, kalau muntah , muntah pahit yg keluar . Baru 10weeks

13 Các câu trả lời

normal dear..sy dah 12w3d masih loya memual..tapiiii, apa yg sy boleh improve, paksa makan..sbb kalo perut kosong tu yang asid makin menjadi² buatkan loya tekak. masa 1st² alahan mmg susah nak makan..berat badan drop teruk..underweight, tapi skrg sy dah improve sikit, make sure makan sikit walaupon tak selera..sy makan biskut kering cicah air je awk..sbb kalo perut kosong lagi triggered nak muntah. sy dah masuk air kat hosp sbb dehydrated muntah lebih 3x sehari..pastu kan, lepas makan mmg loya dgn mulut, kena kumur sampai hilang bau mulut..sy pun kerap meludah..berus gg guna ubat gg anak yg rasa kosong tu..pastu kalo rasa lapar, sy alas perut dengan buah lembut & sejuk mcm buah naga & tembikai, lepas tu baru selang dengan makan..makan pun tak leh banyak, senak..jadi makan setiap 2jam. harap membantu awk dear

sama sis ngn sye , sye bru 13 minggu ,, mkn tu kurang sikit , ptg nnti bru mkn , pg tu mmg tk mkn sbb xd selera , sye pon risau jgk mse kandungan 2 3 bln tk mkn pg , tp Sye mnum susu pg tu , tgh hri mkn roti. ptg bru mkn nsi

sy pun mcmtu masa mula², loya lesu teruk sgt .. rasa nk nangis xdpt buat apa² .. skrg 12 weeks loya x teruk sgt da, tp lesu penat sakit badan tu masih ada . nk baring tido ja. mengantuk memanjang ..

sama sangat..saya 11 weeks..mulut sentiasa pahit saja..makan pun kurang selera..tak rasa lapar sgt dan tak lalu lapar pun..banyak sabar bila fasa mulut loya dan pahit

Try la minum susu pregnant.. In Shaa Allah.. saya muntah2 xmkn cuma 1 hari je. Terus saya pergi farmasi beli susu pregnant,, trus xmuntah2 sampai skg dh 10 weeks..

sama macam saya saya muntah tu x boleh dh nak kira,sampai tekak ni pun dah luka klau muntah tu kadang ade warna darah selera makan pulak xde,makan asik muntah je

Tula sy pon skrg baru rasa dh 13w ni. Selera mkn pon kurang, cpt mengantuk, badan penat. Nk tido je manjang

saya masuk 13 week je satu hari 4 kali muntah satu hari jugak badan tak bermaya

Saya pun,baru 10w5d da dua kali masuk hospital

lau dh rasa teruk..p hospital terus...