Kuning baby dan petua

Assapamualaikum semua..saya nak tanya para2 ibu disini...anak saya kene kuning...semalam cek kuning dia 136..dia dah 2 minggu..doktor nak ambik darah dia hari ini nak tengok hati dan tb..saya down sangat kalau tengok anka mennagis sebab ambik darah nie...para2 ibu disini..ada tak petua untuk normalkan balik kuning dia?saya tak sanggup ulang alik pergi klinik cek kuning dia..plese..help#pleasehelp #ingintahu #seriusnanya

19 Các câu trả lời

1jak ubat kuning,,air susu ibu, hari tu anak saya kuning nurse suruh check tapi saya minta tempoh 1minggu untuk rawat sendiri,dlm 1 minggu tu saya terus2 bagi susu baby 2jam sekali sampai kenyang lepas tu buang angin dia tengah mlm pun saya buat start jam 12 jam3 jam6 memang nda ckup tidur lepas seminggu tu nurse dtang check , alhamdulillah nurse pun happy tengok baby bebas kuning sampai tepuk tangan nurse, tahniah mama itu anak no 3,, anak pertama ke 2 tiada kuning.. ke4 pun tiada kuning saya start balik jaga makan diet biar pun time prgnnt tiada diabetis tapi tetap saya diet, kadang mengidam itu ini saya mkn sikit je untuk rasa kalau mknan yg menganggu diet, yg saya mkn time hamil kacang badam pati kurma madu asli ini saya mkn time 3bulan pertama alahan teruk kan ini jak yg masuk, lepas tu 3bulan ke atas mkn juga nasi tapi sikit, yg saya tak ambil susu soya gula putih maggi makanan nugget fisball .. saya bnyak mkn kacang sebagai kudapan time hamil

harini anak saya berusia 1 bulan 11 hari. klua hosp harini esok masuk hosp balik sbb jaundice (saya xsmpt nk pantang2). slps 3hri saya dh discharge tapi ulang alik kk pula hri hri amik bacaan. plg tgi bcaan 390 dihospital. semua petua saya ikut. bab beri makan/minum itu ini saya xgalakkan takut beri kesan lain pada anak. tapi plg tpt pemberian susu ikut 1.5-2jam sekali. konsisten. dlm 1mlm turun dari 390 ke 302. 2 minggu lps anak dah xperlu ulang alik kk. kalau nak buat tambahan boleh try jemur pd cahaya matahari pagi, 7.30-9pagi. dan juga mandikan dgn mandian kuning (beli dari kedai herba cina, aka sensei). insyaallah.. cubala dulu yg ni sis. gluck..

Pengalaman sy anak pertama kena kuning tinggi dalam 345 lepastu doc suruh susukan baby dgn formula kalau susu badan kurang. So sy beli similac dan bagi dua kali sehari pagi dan malam. Saya df kerap kalau baby tidur kejut sbb doc suruh setiap 2 jam kena bagi susu sampai melecet nipple sy. Dan sy ikut juga amalan ibu lain, mandian bunga kuning dan dukung anak, jemur tiap pagi, letak alovera di ubun2 anak dlm masa 4 hari turun 196 Alhamdulillah tapi sy buat tu lepas 2 minggu dia kena, dah tak larat nak ulang alik kk sebab jahitan kena infection 😭 penat tapi Allah tahu kita dah cuba terbaik so dont give up mommy 💪🏻

Saya 4x kali saja cek kuning. 159-128-113-86. Saya kerap susukan badan dan pam susu 2oz setiap 2 jam. Bg dia kencing berak sampai najis jd kuning. Setiap kali pooh saya letak T-Rub dan calmtime (Tasneem). Saya x ikut kata orang😅 kata beli jus manggis la, mandi air kelapa la, itu ini. Saya just pastikan susukan badan (pam kerap) supaya dia kencing berak dan sapu t-rub d perut supaya x kembung perut. Calmtime untuk mudah tidur. Lagi satu pemakanan kena jaga, saya x makan yg singgang2 kuning😅 halia semua x makan. Malam kena berjaga dan kejutkan dia setiap 2 jam. Hasilnya berbaloi nnti☺️

2y trước

Baby hampir sebulan sekarang. Alhamdulillah, baby xda kembung perut. Siang malam tdur lena. Saya sapu T-rub Tasneem tu sentiasa.

Anak sy pun 5x check kuning, 224-239-230-114-76. Alhamdulillah blm sampai umur dia sebulan kuning dia dah turun..kmi bgi dia mndi herba cina, sy pn kerap mnum ribena sbb nurse di klinik bgitau bgus utk kurgkn kuning baby..mula-mula down sebab xda susu badan..tpi sy try mcm-mcm cara smpi mnum horlicks sbb ada baca klu minum horlicks blh bykkn susu..kerap susukan baby ya biar xda susu badan..goodluck kpd smua ibu-ibu yg tgh mengalami situasi yg sama..smoga sentiasa bersabar ya..

sama mcm anak saya. hr ni dh 17 hari. last cek 2 hari lepas 126. next repeat 20/9 ni. xde cara lain sis selain dr penyusuan. sy set jam setiap 2 jam utk menyusukan baby. jd bila baby kerap minum, akan kerap berak. anak sy berak 5-6 kali sehari. alhamdulillah 17 hari lahir, berat dh naik dr 2.86 kg ke 3.62 kg dh. doktor target 20/9 ni dpt bacaan bawah 100 pastu boleh discaj dh. anak sy turun byk sbb tu doktor xrisau sgt. dari 252 ke 186 ke 162 latest 126. dlm masa seminggu.

Sama anak saya masa nicu ary too . Pastuu akak ipar bawak kan air cap bdak bg setitik isi dalam mlut dia esok terus trun . Phtuu masuk ward biasa dduk gan dia pullak . Ad katil sebelah pun sama anak kuning saya bg dia air cap bdak esok kuning pun xde dah alhamdulilah dia ingat bole blik dah tpi berat anak x naik dia xreti nak bf sian mak nye . Iktiar laa gune air cap badak isi setitik dlam mlut dia phtuu lumur sket kat bdan dia

baby sy lpas kluar nicu lpas 5 hari kuning 194,seminggu 175,10hari 155,13hari 150,terus bg susu fm frisolac comfort tin hijau tu,sblum ni lactogen tp baby sembelit,lpas tukar frisolac kuning turun ke 115,hari ke18 kuning dah turun ke 66,blh try frisolac juga mna tau serasi,petua lain takde la mmg baby kena berak or kencing kerap baru blh turun,segala petua yg org2 minum susu kmbing la,n byk lg petua tu tak membantu sangat bg saya

Waalaikumsalam. Anak saya pun alami. Hampir sebulan juga berulang ke kk. Mula² ke hosp daerah. Memang memenatkan dan rasa tekanan. Mommy boleh kerapkan beri anak susu. Kena pastikan anak kerap berak. Kalau selang berapa hari berak boleh try urutan i love you (boleh google). Boleh buat exercise kat anak juga (exercise kaki macam cycling). Kalau anak kerap berak dan menyusu in sya Allah dipermudah.

2y trước

betul

Anak saya kuning jugak 2 hari ja pi klinik , saya bagi susu fm dugro setiap 2 jam supaya dia berak warna kuning pekat likat tu alhamdulillah kuning hilang , time ni saya bengkak susu so bagi fm dulu tpi ikut sis asalkan kerapkan susu kan baby smpai dia berak taik kuning betul2 t hrhe