Pesakit thelesmia

Assalamualikum sya ingin bertanya dengan dokter mengenai thelesmia, sye baru dapat tahu bahawa saye adelah pembawa penyakit tersebut , dan sekrang sedang hamil 6 bulan.. Soalan yang pertama ingin saya pertanyakan kepada dokter, adakah anak saya akan terkena juga penyakit itu sedang kan suami saya tiada penyakit tersebut?.. Soalan ke dua, adakah pesakit thelesmia seperti saya masih boleh melakukan hubungan intim bersama suami seperti normal..? Itu sahaja yang ingin saya pertanyakan ke dokter. Terima ksih..

8 Các câu trả lời

Awak kena check husband ada thalassemia trait jgk ke tk, if husband -ve, anak awak ada possibility thalassemia trait jgk atau blh jadi -ve . If husband Awak thalassemia trait dan awak pun thalassemia trait, semasa awak nk bersama husband nk try to conceive (ttc) kena dptkan nasihat doctor, possiblity utk anak thalassemia major itu ada. biasa time check up doctor akan pastikan anak awak okay utk proceed, if tak, perlu terminate atau anak awak perlu rawatan blood transfusion sepanjang hidup. Utk soalan kedua, tiada masalah pun awak nk berhubungan intim dgn husband awk, thalassemia tu penyakit darah, tiada kena mengena dan takde komplikasi utk husband awak

1y trước

ouh ok tq bagi penjelasan tersebut.. sangat membantu sya..

Pesakit talasemia ni lain dgn yg pembawa talasemia, bila ibu bapa dua2 adalah pembawa talasemia, maka anak ada 50% tuk menjadi pesakit talasemia dan 50% menjadi pembawa talasemia, sebab itu la d galakkan utk pasangan yg ingin berkahwin utk menjalani pemeriksaan darah dahulu.. tp jika kurang mampu, biasanya pembawa talasemia , hb (hemoglobin) dlm darah sgt susah mencapai 11.. n biasanya x bole derma darah.. jika hanya seorang psgn adalah pembawa, manakala psgn 1 lagi normal.. anak higher chance utk mnjdi pembawa dan normal..

1y trước

Yes btul, maknanya sapa2 yg pembawa talasemia, pastikan pasangan yg akan d kahwini adalah bukan pembawa sbb kesian anak2 jika penyakit ni d turunkan.. biasanya mmg kena monthly tmbah darah ni life span pun x panjang.. kesian anak2

mcm sy talasemia trait. once detect talasemia doctor akan minta husband utk check juga. alhamdulillah husband xde. sy kena buat test sebab masa tu adik sy detect ada talasemia. masa baby lahir doctor akan check dkt baby juga. result baby sy sama mcm sy talasemia trait.

1y trước

tak pasti. sbb mcm sy masa nk keluar hospital lepas je bersalin. doctor mmg ada mention dkt buku baby minta kk buat ujian darah utk check baby ada talasemia ke tak. kk buat masa umur baby sy 6m. ni result dr hospital

Sy pun pembawa talasemia juge. Dpt tau mse prgnt ank yg slung. Alhmdulillah suami normal. Skrg doc sruh Ank2 kami check talasemia.. Tggu ank umur 1thn lbh bru ambk darah.. Ank bru 3buln lbh.

1y trước

xpasti pula. masa keluar hospital doctor ada mention dlm buku baby utk minta kk buat ujian darah utk check talasemia. baby 1st sy mmg doctor check masa umur dia 6m. mungkin lain2 tempat kot.

saya beta talasemia trait.anak2 semua sama.kecuali suami.baby sy yg bru 6bulan ni,bila da genap setahun nt bru buat test tuk talasemia.sekarang ank2 sy,3bulan skli jumpa doktor pakar

1y trước

xde.cuma kna pantau keadaan bila demam atau sakit ape2.jmpa doktor pakar pn utk tgk perkembangan ank😊

Sye Pon ada thalasemia,skrg pregnant anak pertama,kandungan 7bulan..hb mmg susah naik,Smpai Kene Tmbah darah

1y trước

aminn insyallah tq sis..

kawan sy pembawa.. suami tiada talasemia... semua ankny ok semua

👍