Anak tak nak makan

Assalamualaikum,mcm mna ya nk buat? my daughter 2 years,tak nak mkn..memilih sgt..masak mknn feveret pun tak nak mkn..dh buntu nk masak apa.sehari kdg 3-4 kali msak mknn berbeza semua dia tak nak mkn..stress sgt2 bila anak tak nak mkn..help me please..,,😭

7 Các câu trả lời

kalau baru je jadi..kena cek tgk anak sakit gigi ke, ade tonsil ke, ada ulser ke. ni semua buat xde selera nk mkn. kalau dah lama mcm ni..kena tgk balik rutin pemakanan dia. mgkin lebih byk minum susu atau makanan ringan smpai tiada selera makan whole food/makanan berlauk. tegaskan hanya boleh mkn snek2 tu kalau dah makan berat2. kalau susah juga, suap2 lah 2 3 sudu selang sejam ke 2 jam ke. buat mknn lebih menarik. biasanya budak2 suka kentang goreng kan. cuba la buat snek2 sihat mcm kentang goreng, potato stick, saya suka tambah sayur dalam tu. goreng crispy sayur2 bayam, roti jejari celup telur. ni anak saya suka la..sebagai snek. anak saya mudah makan semua benda sbb dah ajar dia mkn mcm2

Puan cuba bg nasi dgn sup. Sup kosong ke sup ayam ke. Mcm anak sedara sy pn jenis susah mkn, nak mkn jajan je. Nasi payah. Tp sy pujuk dye bwat trick kt dye. Slalu sy ckp adik rasa sket je sket je. Smpi la abes semangkuk sy keje kan sket tu 🤣🤣 n bdk2 mcm ni kdg xnak mkn sndiri, kite mmg kne suap dye. Berkejaran pn xpe yg penting dorg mkn. Klaw sy bwat anak2 buah sy gitu la 🤣🤣 skrg da senang nk mkn, klaw mkn skrg letak je nasi dlm mangkuk dye dgn sudu ke xpn bia mkn pakai tgn. Bersepah tu standard nti kite kemas blek. Xsusah.

cube tye die nk mkn ape. ikut selera die. bagi anak pilihan and suruh die buat keputusan. bagi la 2 3 menu, suruh die pilih. 2y ni dh cerdik nak pilih mkn ape. and kurang susu dia. bila selalu menyusu, sbb kn dia x lapar.

try masakan lauk sup2..mcm ank sya juga ssh nk bg mkn..tp bila sya msak jnis sup2 mcm sup ayam..ia bslra nk mkn..

cuba bagi vitamin dekat anak..cari vitamin yng umur 2 tahun bolh mkn..

kalau dia bole cakap,tny dia nk makan apa

try bg vitamin c yg mengandungi lysin